5.5.10

Οπλα...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ είναι µια άλλη χώρα. Ωστόσο, το ταξίδι της επιστροφής καµιά φορά αξίζει.
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Δεκεµβρίου 2008 στη Βουλή. Η συζήτηση για τον προϋπολογισµό πλησιάζει την κορύφωσή της, αλλά τα µυαλά είναι αλλού. Βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. είναι χαµένοι στη φηµολογία του ανασχηµατισµού. Θα κάνει αλλαγές ο Καραµανλής; Ή θα προτιµήσει εκλογές; Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι στα κυβερνητικά έδρανα. Και η λέξη «σπρεντ» µόλι...
έχει αρχίσει να ακούγεται στην ελληνική πολιτική. Λίγοι ξέρουν πως πρόκειται για το λεγόµενο «περιθώριο κινδύνου», τη διαφορά ανάµεσα στο γερµανικό και το ελληνικό οµόλογο που και τα δύο είναι σε ευρώ. Το «σπρεντ» έχει αρχίσει να µεγαλώνει. Ουδείς όµως ασχολείται. Οπως ουδείς δίνει σηµασία στο γεγονός ότι στις δηµοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει µπροστά από τη Ν.Δ. - πρώτη φορά ύστερα από επτά-οκτώ χρόνια. Οι πολιτικοί είναι χαµένοι στην παραπολιτική. ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ τις αναφορές του. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος την οµιλία που έκανε εκείνη την ηµέρα. Τι είπε; Είπε ότι «η χώρα θα χρειαστεί χρήµατα, για τις εγγενείς της υποχρεώσεις και ανάγκες και για τις πολιτικές που χρειάζεται η διεθνής οικονοµική συγκυρία, και δεν θα τα βρίσκει. Δεν θα τα βρίσκει, γιατί δεν µπορεί να δανειστεί, δεδοµένου ότι έχει κλονιστεί η εµπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη χώρα, και γιατί ενδεχοµένως εάν δανειστεί - χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ - στην πορεία θα υποστούµε µορφές επιτροπείας».

ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ τα λόγια σου σε κυνηγούν. Και καµιά φορά σε στοιχειώνουν. Ενάµιση χρόνο µετά, ως υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Ανδρέας βιώνει από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση. Είναι επίσης από τους έλληνες πολιτικούς που έχουν διανύσει τη µεγαλύτερη απόσταση. Ούτε µισόλογα, ούτε υπεκφυγές, ούτε αντεπίθεση στη Ν.Δ. για τα πεπραγµένα της. Ο Λοβέρδος µίλησε για άδεια ταµεία, προχωρά το Ασφαλιστικό και µέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχει περάσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα κάνουν την Ελλάδα µια χώρα εντελώς διαφορετική.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ έλληνες πολιτικοί ζουν µε τον φόβο του πολιτικού κόστους. Τη στιγµή αυτή, όµως, το µεγαλύτερο κόστος για τη χώρα και τους πολίτες της είναι να µη γίνει τίποτε. Στην αντιπολίτευση, όπως τον Δεκέµβριο του 2008, το µόνο όπλο του πολιτικού είναι ο λόγος. Στην κυβέρνηση, έχει τα εργαλεία - νοµοθετικά και εκτελεστικά - για να αλλάξει τα πράγµατα. Ο Λοβέρδος τα χρησιµοποιεί.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: