25.5.10

Στο «κόκκινο» οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο...


Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση, αν η Σεούλ «συνεχίσει να παραβιάζει τα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα», ανοικτά των δυτικών ακτών της χερσονήσου, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ-Ιλ φέρεται να έθεσε το στρατό της σε πολεμική ετοιμότητα στην περίπτωση επίθεσης από τη Νότια Κορέα, καθώς οι...
εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνονται μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας.

«Δεν ελπίζουμε σε πόλεμο αλλά αν η Νότια Κορέα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, προσπαθήσει να μας επιτεθεί, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ μας έχει διατάξει να ολοκληρώσουμε το έργο της ενοποίησης που έμεινε ανολοκλήρωτο κατά τη διάρκεια του (κορεατικού) πολέμου», αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα που επικαλείται το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap. Όπως προέκυψε στη συνέχεια πάντως, τα σχόλια έγιναν στις 20 Μαΐου, πριν η Νότια Κορέα ανακοινώσει σειρά μέτρων σε βάρος του Βορά, λόγω της βύθισης της κορβέτας της, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ναυτικούς.

Χθες, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε εμπορική δραστηριότητα με την Πιονγκγιάνγκ, ενώ τα εμπορικά της πλοία δεν θα πλέουν σε βορειοκορεατικά ύδατα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Λι Μιούνγκ Μπακ, δήλωσε πως η Βόρειος Κορέα πρέπει να τιμωρηθεί για τη βύθιση του πολεμικού σκάφους και πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν μαζί με την Κίνα για να προωθήσουν μια δραστική και κατάλληλη απάντηση όσον αφορά τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα πιστεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα «εκτιμά ότι ο διάλογος προτιμάται από την αναμέτρηση».

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν ήπιους τόνους και θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η Τζιάνγκ Γου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πιστεύουμε ότι ο διάλογος προτιμάται από την αναμέτρηση», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες ότι είναι σίγουρος πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα λάβει τα «κατάλληλα» μέτρα όσον αφορά στο θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίου.
Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: