5.5.10

Προφήτης δεινών...


Λώρη Κέζα
Ηρθε η ώρα της εκδίκησης. Η κατάθεση για το Βατοπαίδι είναι μόνο η αρχή της επίθεσης που θα κάνει ο κ. Πέτρος Δούκας στον κ. Κώστα Καραμανλή και στο περιβάλλον του. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι η υπόθεση της Μονής είναι σκάνδαλο έλασσον σε σχέση με τους κακούς χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού στα θέματα της οικονομίας. Σε λίγες...
ημέρες λοιπόν θα κοινοποιηθούν οι προειδοποιητικές επιστολές που έστειλε εμπιστευτικά ο κ. Δούκας προς το Μαξίμου. Πρόκειται για πέντε αναφορές τις οποίες ουδείς του ζήτησε να συντάξει. Δεν ξέρουμε αν πήρε την πρωτοβουλία με απώτερο στόχο να καθήσει στην καρέκλα του υπουργού.

Το θέμα είναι ότι προειδοποίησε έγκαιρα και εμπεριστατωμένα για τα επερχόμενα δεινά.

Ας έρθουμε όμως στη θέση του κ. Καραμανλή. Είχε βάλει για υπουργό Οικονομίας κάποιον που μπορούσε να κατευνάζει τον λαό. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είχε πάντοτε κατά νου ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η επανεκλογή της κυβέρνησης. Από δίπλα λοιπόν ξεφύτρωσε ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος, που ήθελε να πουλήσει τα λιμάνια, να ξεφορτωθεί την ΕΥΔΑΠ, να απελευθερώσει τα τυχερά παιχνίδια, να καταργήσει τις αμοιβές των επιτροπών, να πετσοκόψει τους μισθούς των προέδρων ΔΕΚΟ, να πατάξει το κύκλωμα με τους φαρμακοτρίφτες. Οι επιστολές προς τον πρωθυπουργό ήταν μακροσκελείς και σαφείς. Γιατί αγνοήθηκε κατ΄ επανάληψιν ο κ. Πέτρος Δούκας; Ισως επειδή είχε το ύφος τού εξυπνάκια, που ήρθε από τη Νέα Υόρκη να σώσει την Ψωροκώσταινα. Ενα δείγμα της υπεροψίας φαίνεται από την εισαγωγή σε επιστολή: «Η εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα, από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Εξωτερικών, οι συνεχείς επαφές μου με ξένους επενδυτές και από τις επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, μου δίνουν τη δυνατότητα να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις και προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάταξη της πατρίδας μας».

Εκτός από τις ενημερωτικές επιστολές, ο κ. Πέτρος Δούκας εξέδιδε βιβλιαράκια με τις προτάσεις του για την εθνική οικονομία.

Σε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μοίρασε 2.000 τόμους με την προσωπική οπτική του για την ανταγωνιστικότητα. Κανείς δεν του είχε ζητήσει να παρουσιάσει τις θέσεις του ενδελεχώς, εξ ου και υπήρξε ενόχληση. Για τους βουλευτές και τους υπουργούς είναι λογικό να ανασκουμπώνονται: δεν θέλουν να βλέπουν κανέναν να παίρνει πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός όμως θα μπορούσε να στρωθεί και να διαβάσει τα προειδοποιητικά υπομνήματα. Αντ΄ αυτού επέλεξε να αντιδράσει βάσει του στρατιωτικού κώδικα: τα έστειλε στον προϊστάμενο του κ. Δούκα. Δεν ήθελε να γίνει υπέρβαση ιεραρχίας. Επί της ουσίας, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο να επισημαίνει κάποιος ότι οι αυξήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2%. Ηταν παράταιρο να προτείνει την παντοδυναμία του ΑΣΕΠ. Ηταν παρανοϊκό να καλοβλέπει εισιτήριο 12 ευρώ για την εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο. Ακουγόταν ακραία η ιδέα να καταβάλλεται παράβολο 200 ευρώ από όσους καταθέτουν αγωγές και μηνύσεις. Ο κ. Δούκας πρότεινε νοικοκύρεμα σε όλα τα υπουργεία. Ετσι έμπαινε στα χωράφια των συναδέλφων του και κατά κάποιον τρόπο προσπαθούσε να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό.

Η κατάθεση του κ. Πέτρου Δούκα στην Εξεταστική Επιτροπή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως σημείο εκκίνησης παρά για το περιεχόμενό της. Ο κ. Καραμανλής έπαψε να είναι ένα τοτέμ της Δεξιάς. Προκύπτει ότι είχε ενημέρωση την οποία δεν αξιολόγησε.

Περιτριγυρισμένος από κακούς συμβούλους και πρόθυμα παπαγαλάκια, κατάφερε να πείσει επί μακρόν ότι φταίνε όλοι για την κατρακύλα εκτός από τον ίδιο. Η εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου είναι μια ιστορία εντελώς ασήμαντη μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή. Ο χρόνος θα δείξει αν η ανικανότητα υπερτερούσε της αδιαφορίας.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: