17.5.10

Ο Ομπάμα πάντα στο πλευρό του Αλέξη Γιαννούλια...

www.greeknewsonline.com
Tου Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον. Έχοντας υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της τράπεζας Broadway, ιδιοκτησίας της οικογένειάς του, ο Αλέξης Γιαννούλιας είχε άμεση ανάγκη σημαντικής υποστήριξης με την οποία θα αντιμετώπιζε τις αρνητικές διαφημίσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του αντιπάλου του Μαρκ Κίρκ. Ο τελευταίος είχε εκμεταλλευθεί την κατάσχεση της οικογενειακής τράπεζας από τις Ομοσπονδιακές Αρχές και κτυπούσε τον κ. Γιαννούλια «όπως το οχταπόδι» κατά...



την έκφραση συνεργάτη του.

Την Τετάρτη 28 Απριλίου ήρθε η στήριξη που περίμενε. Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, που περιόδευε στην πολιτεία του Ιλλινόϊς επέλεξε να εκφράσει δημόσια την υποστήριξη του στον Ελληνοαμερικανό νεαρό πολιτικό, που παλεύει με νύχια και δόντια την πολιτική μηχανή των Ρεπουμπλικανών για να κερδίσει την έδρα που κατείχε ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου πριν την εκλογή του στην προεδρία.

Όλες οι προβλέψεις εκείνη την ημέρα ήταν αρνητικές για τον κ. Γιαννούλια, καθώς η γνωστή ως «κλίκα του Σικάγου» διέρρεε πως ο Μπάρακ Ομπάμα είχε εγκαταλείψει τον διεκδικητή της γερουσιαστικής έδρας επειδή επέλεξε να μην ταυτιστεί με τα προβλήματα του. Πίσω από τις φήμες βρισκόταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραν Εμμάνουελ, ο οποίος λέγεται πως ευνοούσε άλλο υποψήφιο για να ελέγχει τον μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας, ώστε να τον εκμεταλλευθεί στην περίπτωση που διεκδικήσει την θέση του κυβερνήτη.

Φωνάζοντας στο πλήθος που τον επευφημούσε στην περιοχή Κουίνσι του Σικάγου ότι «εδώ βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών και σύντομα γερουσιαστής Αλέξης Γιαννούλιας», ο Αμερικανός πρόεδρος τερμάτισε κάθε φήμη και πληροφορία και δήλωσε παρών στον προεκλογικό αγώνα του ομογενή υποψηφίου. «Αγκάλιασε τον Αλέξη, τον κτύπησε ελαφρά δύο φορές στην πλάτη» περιέγραψε ο δημοσιογράφος τοπικού τηλεοπτικού δικτύου θυμίζοντας ότι αυτός ο χαρακτηριστικός χαιρετισμός του Προέδρου των ΗΠΑ «είναι μόνο για εγκάρδιους φίλους». Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε την ίδια ευχή, όπως και την 9η Μαρτίου στην διάρκεια της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την Εθνική Παλιγγενεσία παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου: Οτι η έδρα πρέπει να παραμείνει στους Δημοκρατικούς και συγκεκριμένα στον Αλέξη Γιαννούλια.

Μιλώντας στο «ΕτΚ», ο ομογενής πολιτικός δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω:

«Φυσικά και θα κερδίσουμε αυτήν την εκστρατεία. Είμαι σε αυτήν την κούρσα επειδή οι οικογένειες της Αμερικής, οι εργάτες της, οι φοιτητές της, οι μικρές επιχειρήσεις της, όλοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις και δικαιούνται να εκπροσωπούνται από από κάποιον ο οποίος επικεντρώνεται στα προβλήματά τους και μάχεται για αυτά. Φυσικά, πολλοί στα ΜΜΕ έχουν πιθανολογήσει πως η κατάρρευση της τράπεζας της οικογενείας μου κατά κάποιο τρόπο επηρεάζει την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για την Γερουσία. Το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την αποφασιστικότητά μου. Όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλήξει ακόμη και τους περισσότερο προνομιούχους, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ολέθριο είναι ένα ποσοστό ανεργίας μεγαλύτερο του 10% στο Ιλινόι ή ένα ποσοστό κατασχέσεων το οποίο έχει αυξηθεί κατά 1/3 τον τελευταίο χρόνο».

Ο Αλέξης Γιαννούλιας δηλώνει ότι «πρόκειται για μια θέση στην Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ποτέ, ούτε για μια στιγμή, δεν περίμενα πως θα είναι εύκολη υπόθεση». Πρόσθεσε και τα εξής: «Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν φανερώσει τις προθέσεις σχετικά με αυτήν την θέση από νωρίς – χαρακτηρίζοντάς την «τρόπαιο» και θα δοκιμάσουν τα πάντα για να την αποκτήσουν. Περιμέναμε ότι θα είναι αμφίρροπη η εκλογική αναμέτρηση και πράγματι, είναι. Η τελευταία δημοσκόπηση (δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή) παρουσιάζει τη διαφορά εντός των ορίων στατιστικού σφάλματος, άρα ουσιαστικά πρόκειται για μια κούρσα στήθος με στήθος. Αλλά εγώ συνεχίζω απτόητος με στόχο το Νοέμβρη, και οι τελευταίες εξελίξεις – με τα ποσοστά κατασχέσεων να αυξάνονται, την αστάθεια στις αγορές, την απειλή του δημοσίου χρέους, μια τεράστια διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού – με κάνουν να θέλω ακόμη περισσότερο να επαναφέρω τα ζητήματα στο επίκεντρο αυτής της εκστρατείας».

Βέβαια, μετά την κατάσχεση της οικογενειακής τράπεζας ο δρόμος του νεαρού Ελληνοαμερικανού πολιτικού δεν είναι στολισμένος με ροδοπέταλλα. Ο αντίπαλός του και ο σκληρός πυρήνας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθούν να τον συνδέσουν με όλες τις αμαρτίες της Broadway Bank χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε ευθύνη. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μετακινήσει πολλές από τις δυνάμεις τους στην πολιτεία του Ιλλινόϊς επειδή στοχεύουν να κερδίσουν τον κ. Ομπάμα μέσα στο γήπεδό του. Τυχόν αποτυχία του Αλέξη Γιαννούλια θα αποτελέσει διπλή ήττα για τον Μπάρακ Ομπάμα: Θα απωλεστεί η δική του έδρα για το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι κρίσιμη για την εύθραυστη πλειοψηφία στην Γερουσία και θα ηττηθεί ένας στενός του φίλος τον οποίο επέλεξε να στηρίξει παρά τις αντιρρήσεις των συνεργατών του.

Τις τελευταίες ημέρες και παρά την δημόσια προεδρική υποστήριξη, οι Ρεπουμπλικανοί επιμένουν να διαρρέουν ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την αποχώρηση του Γιαννούλια και την αντικατάστασή του από άλλον πολιτικό του Ιλλινόϊς, ο οποίος «δεν έχει προβλήματα ηθικής». Ενας εξ αυτών που επιμένει στην παραπληροφόρηση είναι ο γερουσιαστής του Τέξας Τζον Κόρνιν, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για αλλαγή της πλειοψηφίας στην Γερουσία. Ως απάντηση στα ψεύδη των Ρεπουμπλικάνων ήρθε η λύτρωση για τον Αλέξη Γιαννούλια από τον Ντέϊβιντ Αξελροντ, τον πλέον στενό σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα. Ο Αξελροντ υπογράμμισε ότι «ουδείς προσπαθεί να πετάξει από την κούρσα» (τον ομογενή πολιτικό) και πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο από την δήλωση του Προέδρου Ομπάμα».

Για το θέμα αυτό, ο ομογενής πολιτικός τοποθετήθηκε ως εξής μιλώντας στο «ΕτΚ»: «Παρά τις όποιες τρελές φήμες που κυκλοφορούν, θεωρώ πως ο Πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους πριν από μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης του στο Ιλινόι η οποία έτυχε εθνικής τηλεοπτικής κάλυψης. Η εκστρατεία μου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Λευκό Οίκο, έχω επισκεφθεί το Λευκό Οίκο αρκετές φορές προκειμένου να συζητήσω τα της κούρσας, και συναντήθηκα κατ’ ιδίαν με τον Ντέιβιντ Άξελροντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου στο Ιλινόι. Ο Γερουσιαστής Ντέρμπιν είναι επικεφαλής της εκστρατείας, και ο Γερουσιαστής Μενέντεζ συναντήθηκε με τους κορυφαίους βοηθούς και υποστηρικτές μου στο Σικάγο πριν από δύο εβδομάδες προκειμένου να συζητήσουν θέματα στρατηγικής καθώς και τη στάση της αρμόδιας Δημοκρατικής Επιτροπής (DSCC). Πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές και πολλά μέλη του Κογκρέσου έχουν συμβάλει στην εκστρατεία μας. Η Δημοκρατική παράταξη έχει εμπλακεί σε όλα τα επίπεδα και περιμένουμε πως ο Πρόεδρος θα κάνει τη διαφορά όταν η εκστρατεία πάρει τα πάνω της το Φθινόπωρο».

Μετά την δημοσιοποίηση της κατάσχεσης της τράπεζας Broadway οι πολιτικοί αναλυτές άλλαξαν τις προβλέψεις του χαρίζοντας την έδρα στους Ρεπουμπλικάνους. Μέχρι τότε θεωρούσαν ότι η μάχη στο Ιλλινόϊς θα είναι αμφίρροπη μέχρι το τέλος χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει κανείς με βεβαιότητα τον νικητή. Η δήλωση του προέδρου Ομπάμα και η χαρακτηριστική κίνηση να αγκαλιάσει τον Αλέξη Γιαννούλια τον έβαλε ξανά στο πολιτικό παιγνίδι και τώρα μπορεί να αισιοδοξεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά υπέρ του Μαρκ Κίρκ της τάξης του 4%, αλλά στο στρατόπεδο του ομογενή πολιτικού δεν απογοητεύονται. Πιστεύουν ότι πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα και οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος κινητοποιηθούν, η νίκη θα χαμογελάσει στον Αλέξη Γιαννούλια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: