20.5.10

Ερηµος...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου...
ΟΤΑΝ ΡΩΤΗΣΑΝ τον Αλέξη Τσίπρα «πώς θα το λένε το µωρό», απάντησε ότι για το όνοµα του νεογέννητου γιου του «θα πρέπει να ψηφίσουν πρώτα οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Το καλαµπούρι είναι καρπός των εσωκοµµατικών εµπειριών του Αλέξη.
ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ υπερβολή. Ο αντίπαλος του Τσίπρα για την προεδρία - και επικεφαλής των Ανανεωτών - Φώτης Κουβέλης απέτυχε να...
εκλεγεί σύνεδρος από την Οργάνωση Καλλιθέας. Για όσους µπερδεύονται µε τα κοµµατικά, ο ΣΥΝ έχει έκτακτο συνέδριο, αλλά ο Κουβέλης δεν εξελέγη αντιπρόσωπος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ θυµίζει κωµωδία πολιτικών παρεξηγήσεων. Είναι όµως αληθινό. Δείχνει επίσης πόσο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί η κοµµατική βάση ή - µε λιγότερο γενναιόδωρη έκφραση - ότι οι εσωκοµµατικές διαδικασίες του ΣΥΝ θυµίζουν σε ορισµένες περιπτώσεις τα χειρότερα των φοιτητικών εκλογών. Το ρεπορτάζ λέει ότι η σταυροδοσία καθοδηγήθηκε τακτικά από την Αριστερή Ανασύνθεση - που είναι δυνατή στην Καλλιθέα -, ώστε να πριµοδοτηθεί ο πρώην αντιδήµαρχος Καλλιθέας Παναγιώτης Γαλανόπουλος, που είναι Ανανεωτικός, εις βάρος του Κουβέλη. Προφανώς, ο στόχος επετεύχθη.

Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ είναι ένας ήπιος προοδευτικός αριστερός πολιτικός. Εχει φωνή, έχει ποιότητα, ενώ διαθέτει και νηφαλιότητα. Διατηρεί µια αυτονοµία σκέψης, όπως φάνηκε κι όταν πήρε θέση υπέρ της επανεκλογής Παπούλια. Στον ορίζοντα της τελευταίας διετίας ο Κουβέλης βγαίνει µάλιστα κερδισµένος και, σ’ έναν βαθµό, δικαιωµένος. Η εκλογή του Τσίπρα ήταν το επιστέγασµα της επικυριαρχίας Αλαβάνου. Ολα αυτά όµως κράτησαν έξι µήνες. Ο Αλέξης αποκληρώθηκε πολιτικά από τον Αλέκο, που µετά περιθωριοποιήθηκε. Οι ευρωεκλογές αποδείχθηκαν ναυάγιο, αλλά ο Τσίπρας έφθασε τελικά στην ακτή στις εκλογές του Οκτωβρίου. ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διάσταση. Ενώ η κοµµατική βάση υποφέρει από µετατραυµατικό σύνδροµο, που οδηγεί σε τυφλές µάχες µικρών οµάδων, όπως φάνηκε στην Καλλιθέα. Δηλαδή µια νεοαριστερή Βαβέλ.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ από εδώ και πέρα; Ο ΣΥΝ του Τσίπρα δεν είναι ενός ανδρός αρχή, είναι όµως σαφώς «one man show», βοηθούσης της φωτογένειας του Αλέξη στην τηλεόραση και της καλής παρουσίας του στη Βουλή. Η αντίληψη αυτή δεν αφήνει χώρο για άλλα πρόσωπα. Ετσι, ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται µετέωρος ανάµεσα στην οµάδα του Τσίπρα και τους σκληρούς φραξιονιστές της βάσης. Ακόµη χειρότερα: όλα αυτά συµβαίνουν ενώ το ΔΝΤ έχει τραβήξει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο δεξιά, αφήνοντας τους Ανανεωτές σε ένα κοµµάτι πολιτικής ερήµου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: