3.5.10

Ασφυξία για πέντε χρόνια...

Ενα δημοσιονομικό πρόγραμμα - «μαμούθ» το οποίο μαζί με τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι και τον Μάρτιο προσεγγίζει τα 45 δισ. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν κατά βάση μισθωτοί και συνταξιούχοι, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η προσαρμογή αυτή αφορά την τετραετία 2010-2013, αλλά η σκληρή λιτότητα θα έχει ορίζοντα πενταετίας, καθώς θα ...
συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2014. Τη χρονιά αυτή απαιτούνται επιπλέον 5 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο 2,6%.
Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής στο οποίο κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από διαβουλεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, προκειμένου να δανειοδοτηθεί από τον μηχανισμό στήριξης, προβλέπει μεταξύ των άλλων βαθιά ύφεση για φέτος (-4%) και το 2011 (-2,6%) και εξακοντισμό του δημοσίου χρέους στο 149,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013.

Παράλληλα περιέχει «δρακόντεια» μέτρα τόσο από την πλευρά των εσόδων, με αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των αντικειμενικών αξιών, όσο και από την πλευρά των δαπανών με ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, νέες περικοπές επιδομάτων, κόψιμο του μεγαλύτερου μέρους της 13ης και της 14ης σύνταξης και τριετές πάγωμα μισθών και συντάξεων.
Ασφυξία για πέντε χρόνια

Επιπρόσθετα με το πρόγραμμα έρχονται μεγάλες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακό σύστημα και νέος γύρος στήριξης των τραπεζών.

Οι περικοπές στις αποδοχές πιθανότατα ήλθαν για να μείνουν, κι αυτό καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε να παραμείνουν σε ισχύ και μετά την έξοδο της χώρας από την τριπλή επιτήρηση του μηχανισμού.

Σε σχετική ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα των περικοπών στα δώρα και τα επιδόματα απάντησε γενικόλογα, λέγοντας «δεν ζητάμε θυσίες επ’ άπειρον αλλά θυσίες για ένα καλύτερο αύριο» .

Το βέβαιο είναι πως οι πολιτικές που περιέχονται στο πρόγραμμα θα υλοποιούνται βάσει χρονοδιαγράμματος, καθώς κάθε τρεις μήνες η «τρόικα» θα ελέγχει την πρόοδό τους προκειμένου να εγκρίνονται τα δάνεια για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιχειρηθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Σήμερα, καλούμαστε να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει μια δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια, έως δηλαδή το τέλος του 2013. Αυτή η προσπάθεια είναι επιπλέον αυτής που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2010», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Να υπενθυμίσουμε πως για φέτος είχε προβλεφθεί προσαρμογή 6,4 μονάδων του ΑΕΠ και είχε ληφθεί γι’ αυτό τον σκοπό δέσμη μέτρων 15 δισ. ευρώ. Για το τρέχον έτος το πακέτο των νέων μέτρων του προγράμματος υπολογίζεται σε 5,8 δισ. ευρώ και για το 2011 στα 10 δισ. ευρώ.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα μέτρα και θα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Υπουργός Οικονομικών
Εξεταστική για τις ευθύνες

Θα κινηθεί κάθε διαδικασία προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Νομίζω πως έχουμε αποδείξει σε αυτούς τους μήνες ότι δεν έχουμε φοβηθεί να κινηθούμε σε μια διαδικασία η οποία πολλές φορές, δυστυχώς, παίρνει χρόνο, για να τιμωρήσουμε αυτούς οι οποίοι ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως θα υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, για να συζητήσουμε αυτές τις ευθύνες. Παράλληλα σημείωσε ότι «υπάρχουν και όλοι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος, σήμερα, δεν εισπράττει τα έσοδα που θα έπρεπε και ότι δυστυχώς δαπανώνται χρήματα χωρίς να έχει απόδοση ο Ελληνας πολίτης».

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: