26.5.10

Εξισώσεις...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΟΥΔΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ το ΚΚΕ να στρώσει κόκκινο χαλί στο ΔΝΤ. Αυτό είναι αυτονόητο σε ευρωπαϊκή χώρα όπου το τέλος του Ψυχρού Πολέµου δεν επέφερε καµία αλλαγή στη σύνθεση των κοµµάτων µε εξαίρεση - προς τα δεξιά - τον ΛΑΟΣ. Οµολογουµένως, η Αριστερά στην Ελλάδα του 2010 αποτελεί πολιτική εξίσωση µε πολλαπλές µεταβλητές. Το ...
αποκαλύπτει η 5η Μαΐου.

Το «ύφος µιας µέρας» - για να δανειστεί κανείς τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη - ξεδίπλωσε όλες τις λύσεις, αλλά και τις συνέπειές τους. Τρεις εβδοµάδες µετά, χωρίς τον καπνό των δακρυγόνων στα µάτια, τα πράγµατα φαίνονται κάπως καθαρότερα.

ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝΓΥΡΩ από τη Βουλή. Μέσα στην Ολοµέλεια, η Αλέκα Παπαρήγα εξηγούσε, προκαλώντας αίσθηση, πού τη δεσµεύει και πού δεν τη δεσµεύει το Σύνταγµα. Απέξω διαδραµατιζόταν µια προσπάθεια άλωσης του Κοινοβουλίου. Η σύνθεση των πολιορκητών αµφισβητείται. Επρόκειτο για αριστεριστές ή για αριστερούς;

Ηταν το ΚΚΕ µέσα στη Βουλή ενώ απέξω το ΠΑΜΕ επιχειρούσε να την εκπορθήσει; Ο Περισσός το αρνείται.

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ της Βουλής δεν είχε ευτυχώς θύµατα.

Δεν συνέβη δυστυχώς το ίδιο µε την απεργιακή διαδήλωση που έφερε στον δρόµο πάνω από εκατό χιλιάδες ανθρώπους, όχι όλους οργανωµένους. Η πυρπόληση υποκαταστήµατος της Μarfin είχε τρεις νεκρούς. Οι δράστες έφεραν κουκούλες και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. ΤΗΝ 5ηΜΑΪΟΥ το ΚΚΕ φλέρταρε µε αµφισβήτηση του Συντάγµατος στη Βουλή και κινητοποιήσεις στον δρόµο που να παραλύσουν τη χώρα. Είχε προηγηθεί ο στολισµός στα κόκκινα της Ακρόπολης. Με άλλα λόγια, µια λογική ανατροπής. Οπως έλεγε κατ’ ιδίαν ευθαλής παράγων του δηµοσίου βίου - βετεράνος του ‘89 - «εµείς, στη γενιά µου, ιδρώσαµε να νοµιµοποιήσουµε το ΚΚΕ, και τώρα τι µας λέει η Αλέκα; ότι νοσταλγεί την παρανοµία;». ΟΙ ΤΡΕΙΣΝΕΚΡΟΙ εργαζόµενοι στη Μarfinτης Σταδίου τα άλλαξαν όλα. Η πολιτική της ανατροπής κινδύνευε να οδηγήσει σε εκτροπή από ανεξέλεγκτα στοιχεία. Με το φάσµα του Δεκέµβρη του 2008 να πλανάται πάνω από τη χώρα, το ΚΚΕ ξαναµπήκε στο σύστηµα όπου, άλλωστε, κατέχει προνοµιακή θέση. Η Αλέκα πήγε επίσκεψη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν χωρίς όµως γιουρούσια στη Βουλή και µε υποδειγµατική επαναστατική τάξη. Η αλήθεια είναι πως το φονικό στη Μarfin έβγαλε τους αντιεξουσιαστές εκτός κυκλοφορίας. Και κράτησε πολλούς αυθόρµητους διαδηλωτές στο σπίτι τους.

Η ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΣΗ διήρκεσε λίγες ώρες.

Από τις 5 Μαΐου και µετά ο Περισσός επέλεξε την αµφισβήτηση εντός της συνταγµατικής τάξης. Αλλωστε, στην Ελλάδα του ΔΝΤ, το ΚΚΕ έχει ιστορική ευκαιρία να ανεβάσει τα ποσοστά του ακόµη και σε διψήφια νούµερα, παίζοντας εντός γηπέδου. Μένει να δούµε πώς θα λειτουργήσει η εξίσωση στο Ασφαλιστικό.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ απο τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: