4.5.10

"Σφυροκόπημα" στο Χ.Α. και στο... μαλακό υπογάστριο της Ευρωζώνης ...

Η τελευταία φορά που ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. σημείωσε ποσοστιαίες απώλειες ανάλογης έκτασης με τις σημερινές, ήταν στις αρχές Νοεμβρίου του 1989, όταν ο δείκτης -με διαφορετική σύνθεση φυσικά- βρισκόταν στα επίπεδα των 350 μονάδων.
Σήμερα έφτασε να «βυθίζεται» σε ποσοστό έως και 10,97% στη διάρκεια των συναλλαγών, πριν κλείσει στις 1.737,15 μονάδες με πτώση 10,30%.
Σε μεγάλες απώλειες ωστόσο, που...
στην περίπτωση της Ισπανίας έφτασαν έως το 5%, υποχρεώθηκαν την Τρίτη και τα χρηματιστήρια των χωρών «Ευρωπαϊκού Νότου», που είδαν παράλληλα το κόστος δανεισμού τους στις αγορές ομολόγων να εκτινάσσεται, έστω και σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, όπου το spread σημείωσε «άλμα» πάνω από τις 620 μονάδες βάσης.

Πραγματική «μάχη» και στις αγορές συναλλάγματος, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχρεώνεται σε νέες μεγάλες απώλειες και διαδοχικά χαμηλά έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου.

Αναλυτές της αγοράς εξηγούν ότι η διάχυση της ανησυχίας στις χρηματιστηριακές αγορές της Μεσογείου είχε ως αφορμή τη φημολογία περί επικείμενης υποβάθμισης της Ισπανίας, η επαναβεβαίωση όμως της αξιολόγησης ΑΑΑ από Moody’s και Fitch δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τις αγορές.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η διάψευση εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ και της Lazard των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τις αφόρητες πιέσεις σε μετοχές και δείκτες του Χ.Α.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: