3.4.10

Τους πιάνουμε εμείς, τους αφήνετε εσείς...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ
Η έξαρση της βίας προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη...
ΜΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ αλλά ιδιαίτερα έντονη διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης προκαλεί αυτή την περίοδο η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας. Προς το παρόν τα πυρά ανταλλάσσονται μεταξύ των αστυνομικών και των δικαστών,αλλά στο παρασκήνιο
η αντιπαράθεση επεκτείνεται σταδιακά και στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ελ. Οικονόμου δεν έκρυψε τη δυσφορία του την περασμένη εβδομάδα για την απόφαση της Δικαιοσύνης να αποφυλακίσει νεαρό που κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς»,την ίδια ημέρα που η κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από...

την έκρηξη βόμβας στα χέρια του 15χρονου Αφγανού, που η Αστυνομία θεωρεί ότι τοποθέτησε η ίδια οργάνωση.Την ίδια ημέρα χρήστης ναρκωτικών που είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα με χρήση των νέων διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών εισέβαλλε σε πρακτορείο Προ-Πο και δολοφονούσε τον ιδιοκτήτη του,καθοδηγούμενος από τα στερητικά του σύνδρομα.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν γίνεται να τους πιάνουμε εμείς και να τους αφήνουν οι δικαστές» δηλώνουν εξοργισμένοι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη να απαιτήσει αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό, κατανοώντας ότι καλείται να επιλύσει έναν δύσκολο γρίφο που έχει να κάνει με τη σύγκρουση συμφερόντων και στόχων του υπουργείου του με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί επανειλημμένα σε κυβερνητικά όργανα, αλλά και με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδη, ο οποίος με τη σειρά του κατανοεί το πρόβλημα του κ. Χρυσοχοΐδη, ωστόσο δεν μπορεί να ακυρώσει τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη φυλακή.

Ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας
Από την άλλη πλευρά, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης ούτε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν την κρίση των δικαστών, οι οποίοι δεν θεωρούν συχνά επαρκή και τεκμηριωμένα τα στοιχεία με τα οποία συλλαμβάνονται κακοποιοί, αλλά ακόμη και κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. «Εχουμε μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα,αλλά και αποδεδειγμένη διασύνδεση του κοινού εγκλήματος με την τρομοκρατία» υπογραμμίζει ο αρχηγός της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι αν δεν αλλάξει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης τότε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αύξηση κρουσμάτων βίας από εγχώριους και εισαγόμενους κακοποιούς.

Οπως υπολογίζουν, αξιωματικοί της ΕΛασπροσφάτως αποφυλακίστηκαν, με τις νέες διατάξεις που θέσπισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας και συνέχισε ο διάδοχός του κ. Χ. Καστανίδης, περίπου 3.500 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξακολουθούν να παρανομούν αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των διαρρήξεων και των ενόπλων επιθέσεων με εισβολή πλέον σε σπίτια, αδιαφορώντας για το αν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται εκεί, σε εστιατόρια, ληστεύοντας ιδιοκτήτες και πελάτες, αλλά και σε επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και σουπερμάρκετ όπου υπάχει εύκολη λεία.

Εντονη όμως ήταν και η αντίδραση του κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας. «Οποιον πιάνουμε δεν τον οδηγούμε στη φυλακή. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους υποδίκους στον κόσμο. Το 30% αυτών που προφυλακίζονται αθωώνονται στο δικαστήριο ύστερα από 18 μήνες κράτησης» απαντά ο υπουργός, χωρίς να κρύβει και ο ίδιος τη δυσφορία του για τις παρασκηνιακές βολές που δέχεται.

Ακόμη πιο έντονη είναι η αγανάκτηση της Αστυνομίας, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν αποφυλακίζονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, καθώς εκπέμπονται μηνύματα ανικανότητας των διωκτικών αρχών και διασύρεται η χώρα στο εξωτερικό, ιδίως σε χώρες που βοηθούν στην προσπάθεια εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων και απαιτούν καλύτερη οργάνωση και άμεσα αποτελέσματα.

«Εμείς συλλαμβάνουμε έπειτα από μεθοδικές έρευνες και με χρήση αδιάσειστων στοιχείων, αλλά οι δικαστές δικάζουν με κριτήριο τις διαθέσεις της κοινής γνώμης» παρατηρούν με σαφή ειρωνεία στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που κατηγορούνται και πάλι πως δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Επιθέσεις από χρήστες ναρκωτικών
Oι έρευνες της Αστυνομίας καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα πως τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ληστείες από χρήστες ναρκωτικών, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει και πιο επικίνδυνες. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν προφυλακίζονται πλέον οι κατηγορούμενοι που είναι εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες. Ακόμη κι αν συλληφθούν για εγκληματικές πράξεις αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, τα άτομα αυτά δεν λειτουργούν με τη λογική όταν επιτίθενται, και επειδή βρίσκονται σε απόγνωση και σύγχυση, όταν οπλοφορούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι οι χρήστες ναρκωτικών που συλλαμβάνονται να μην αφήνονται ελεύθεροι, αλλά να εντάσσονται αμέσως σε προγράμματα κλειστής επιτήρησης, αναμόρφωσης και απεξάρτησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει καθώς οι οργανισμοί έχουν «μπουκώσει» και οι λίστες αναμονής για χρήστες χωρίς παραβατική συμπεριφορά περιλαμβάνουν πλέον 6.000 αιτήσεις.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: