3.4.10

Αντιδράσεις από τον παραλληλισμό των υποθέσεων παιδεραστίας με τον αντισημιτισμό...

Η ανάγνωση της επιστολής ενός «εβραίου φίλου» εντός της Βασιλικής του Αγ.Πέτρου, στην οποία γινόταν παραλληλισμός των επιθέσεων κατά της Καθολικής Εκκλησίας -με αφορμή τις υποθέσεις παιδεραστίας- με τον αντισημιτισμό έχει προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης στους κόλπους της Εκκλησίας.
Το θέμα ξεκίνησε το βράδυ της Μ.Παρασκευής, όταν ένας ιερέας διάβασε τη συγκεκριμένη επιστολή, παρουσία του Πάπα Βενέδικτου Ι Στ'.
«Παρακολουθώ με αποστροφή τη βίαιη επίθεση κατά της Εκκλησίας και του Πάπα. Η χρήση στερεότυπων, η μετάθεση της ευθύνης και η αναγωγή των προσωπικών σφαλμάτων σε...

συλλογικά μού θυμίζουν τις πιο επαίσχυντες εκφάνσεις του αντισημιτισμού» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος ο ποντίφικας έλαβε αρκετά μηνύματα στήριξης για τον τρόπο που έχει χειριστεί την υπόθεση. Όπως αναφέρει το Reuters, ομάδα 70 Γάλλων διανοούμενων έστειλε τη δική της επιστολή στον Πάπα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βούλησή του να ρίξει φως στις υποθέσεις παιδεραστίας.

Οι αντιδράσεις όμως δεν άργησαν να έρθουν. Η αμερικανική οργάνωση Snap, η οποία στηρίζει παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης χαρακτήρισε ανήθικο έναν τέτοιο παραλληλισμό.

Ο επικεφαλής του Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας, Στέφαν Κράμερ, δήλωσε στο Associated Press ότι ο συγκεκριμένος παραλληλισμός είναι αποκρουστικός και προσβλητικός, τόσο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος όσο και για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σε πιο ήπιους τόνους ο επικεφαλής της Liberal Jewish Synagogue του Λονδίνου, Ντέιβιντ Γκόλντμπεργκ, έκανε λόγο για ατυχές παράδειγμα, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση.

H Aγία Έδρα, πάντως, με νέα ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι οι δηλώσεις που έκανε ο προσωπικός ιεροκήρυκας του Πάπα δεν ανταποκρίνονται στη γραμμή της Καθολικής Εκκλησίας.

«Η αντιπαραβολή των επιθέσεων που δέχεται ο Πάπας για το σκάνδαλο της παιδεραστίας με τον αντισημιτισμό δεν είναι η γραμμή που ακολουθεί η Αγία Έδρα» δήλωσε ο πατέρας Λομπάρντι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιεροκήρυκας Ρανιέρο Κανταλαμέσα «ήθελε μόνο να δημοσιοποιήσει την αλληλεγγύη που εξέφρασε ένας Εβραίος προς τον Πάπα», αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι το γεγονός αυτό «θα μπορούσε να παρεξηγηθεί».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: