.jpg)
Οι αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα...
Η ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας ΕΕ-Mercosur χρειάστηκε 25 χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις να επιταχύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας των νέων δασμολογικών πολιτικών που εισήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ...
Η Γαλλία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά, ενώ το Βέλγιο απείχε. Η Ιταλίδα Τζιόρτζια Μελόνη, η οποία θεωρείται από καιρό ως καθοριστική ψήφος, την υποστήριξε, επιτρέποντας την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης συμφωνίας σύμφωνα με τους κανόνες της ειδικής πλειοψηφίας.
Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους αγρότες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Η μη υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί βασικό αίτημα των μπλόκων, ενώ η επικείμενη ολοκλήρωσή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργεί τετελεσμένα ενόψει της συνάντησης της Τρίτης. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι 21 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, ο κρόκος Κοζάνης και η μαστίχα Χίου, θα προστατεύονται από απομιμήσεις, αν και η εφαρμογή της συμφωνίας σε πλήρη κλίμακα προβλέπεται σε επταετή περίοδο.
Παρά τις διακηρύξεις περί προστασίας και «ρήτρας αμοιβαιότητας», προβληματισμό προκαλούν οι γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και οι επιμολύνσεις στα προϊόντα των χωρών Mercosur, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα των ελέγχων στην Ευρώπη. Επιπλέον, οι προσδοκίες για αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων είναι περιορισμένες λόγω ανταγωνισμού από Ισπανία και Πορτογαλία και της υψηλής τιμής των ελληνικών προϊόντων για το βιοτικό επίπεδο της περιοχής. Σημαντική πιέση αναμένεται στις τιμές παραγωγού σε μέλι, ρύζι, αραβόσιτο, κρέας, κρασί, σταφύλια και εσπεριδοειδή, ενώ δεν αποκλείονται φαινόμενα ελληνοποιήσεων και μονοπωλιακών πρακτικών.
Οι Αρνητικές Επιπτώσεις για την Ελλάδα
Ανταγωνισμός με χαμηλότερο κόστος παραγωγής καθώς οι χώρες του Mercosur εξάγουν μεγάλες ποσότητες κρέατος, σόγιας ρυζιού ζάχαρης κ.α. με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, και φθηνότερη εργασία σε σύγκριση με την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι τιμές γεωργικών προϊόντων από αυτές τις χώρες μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι Έλληνες παραγωγοί
Αστάθεια τιμών: Εισροή μεγάλων ποσοτήτων φτηνών προϊόντων θα επιφέρει πιέσεις στις τοπικές τιμές κάνοντας δύσκολη την επιβίωση αγροτικών επιχειρήσεων που στηρίζονται σε τιμές παραγωγού υψηλότερες από αυτές των εισαγόμενων προϊόντων. Έτσι οδηγούμαστε σε μείωση της παραγωγής, εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων και αύξηση της εξάρτησης από εισαγόμενα τρόφιμα.
Διαφορές στα πρότυπα παραγωγής: Τα πρότυπα για χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών και άλλων ουσιών, στις Mercosur χώρες είναι σε πολλές περιπτώσεις λιγότερα αυστηρά από εκείνα της ΕΕ. Αυτό εγείρει φόβους ότι προϊόντα που δεν θα μπορούσαν να παραχθούν σε χώρες της ΕΕ θα εισάγονται με λιγότερο απαιτητικούς κανόνες ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας υπονομεύοντας τις ελληνικές και ευρωπαϊκές ρυθμίσεις ασφάλειας τροφίμων.
Ανεργία και αποδημία από την ύπαιθρο: Εάν η αγροτική παραγωγή μειωθεί δραστικά, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, είναι πιθανό πολλοί Έλληνες αγρότες να χάσουν τα εισοδήματά τους, οδηγώντας σε περαιτέρω αποψίλωση αγροτικών περιοχών, αύξηση της ανεργίας, και μετανάστευση στην όλη ή στο εξωτερικό.
Ζήτημα ασφάλειας: Η κτηνοτροφία (τομέα που μαζί με τα δημητριακά, και ορισμένα προϊόντα χαμηλής μεταποίησης επηρεάζονται άμεσα) στην Ελλάδα όπου αντιμετωπίζει ήδη αυξημένο κόστος, ξη αύξηση εισαγωγών φθηνού κρέατος από την λατινική Αμερική θα επιταχύνει την εγκατάλειψη του επαγγέλματος καθώς βγαίνουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομίες κλίματος ή μεγάλα δίκτυα διανομής. Αυτοί που ευνοούνται είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι εισαγωγείς που θα μπορούν να διαθέτουν φθηνότερα προϊόντα χωρίς εγγυήσεις για την προέλευση και την ποιότητά τους. Πρέπει να επισημανθεί ότι η μείωση της ελληνικής παραγωγής δεν φέρνει μόνο απώλειες εισοδήματος αλλά και αυξημένη εξάρτηση από Τρίτες χώρες για βασικά είδη διατροφής, κάτι που εγείρει σοβαρά ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους διεθνούς κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου