23.5.24

Εν αναμονή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου...


...το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Ράφα...
Αύριο, Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, με έδρα τη Χάγη, θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας...

Το αίτημα γι' αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ βέβαια έχει δηλώσει ότι δεν θα αποθαρρυνθεί από τη συνέχιση του πολέμου κατά της Χαμάς, ενώ εντείνει την επίθεσή του στη Ράφα.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα συμμορφωνόταν με μια πιθανή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης εναντίον του, ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε: «Καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Δεκάδες νέα θύματα

Στο μεταξύ όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 12 Παλαιστίνιους σε διήμερη επιδρομή στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα που τον είχε στόχο στον νότιο Λίβανο, ενώ τρεις μαθητές σχολείου που περνούσαν από το σημείο με σχολικό λεωφορείο τραυματίστηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ANI.

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας από δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σήμερα τα ξημερώματα. Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα εναντίον του σπιτιού τους, ενώ άλλοι δέκα έχασαν τη ζωή τους από το δεύτερο πλήγμα που είχε στόχο τέμενος και ένα σχολείο, δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά πάνω από 35.800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.011 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Άλλες εξελίξεις

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι όλοι οι χορηγοί βοήθειας της ΕΕ έχουν τώρα και πάλι την υποστήριξή τους στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa).
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε το πράσινο φως για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως φοβάται «ανθρωπιστική κρίση» αν το Ισραήλ θέσει σε εφαρμογή την απειλή του να στερήσει τις παλαιστινιακές τράπεζες από την πρόσβαση στο δικό του τραπεζικό σύστημα, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό ζωτικής σημασίας συναλλαγές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: