24.3.23

Διαγραφή Λοβέρδου...


Θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; 

Η αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τον ισχυρό Ανδρέα Λοβέρδο στην κοινοβουλευτική ομάδα έβαλε για πρώτη φορά... στο ΠΑΣΟΚ το δίλημμα της διαγραφής του πρώην υποψήφιου αρχηγού του Κινήματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πίσω από την αποκάλυψη ότι το τρίτο πρόσωπο που προτείνει για Πρωθυπουργό θα είναι πολιτικός έδειξε ουσιαστικά και την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη στιγμή μίλησε για αποφάσεις που έχουν συζητηθεί στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η κατεύθυνση που έθεσε ήταν συνειδητή επιλογή καθώς εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και στα όργανα διαθέτει και την πλειοψηφία επομένως και τον έλεγχο. Γιατί ακόμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή συμμαχία σε ένα κραταιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλόκ που οι μόνοι εξωτερικοί του σύμμαχοι βρίσκονται στη ΝΔ.

Ουσιαστικά η ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου από τον Ανδρέα Λοβέρδο άνοιξε το κεφάλαιο διαγραφής με τις πρώτες σελίδες του ήδη να γράφονται. Η κίνηση αυτή έφερε πιο κοντά το επόμενο κεφάλαιο το οποίο έχει ήδη περιγραφεί από τον πρόλογο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας του Δεκεμβρίου του 2021, όταν τα δυο μπλοκ που συγκρούστηκαν του Γιώργου Παπανδρέου και του Ανδρέα Λοβέρδου έβαλαν τις κόκκινες γραμμές τους.

Το ένα απέναντι σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ και το άλλο απέναντι σε μια μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Το βαθύτερο όμως ζήτημα που «ξύπνησε» την υπόθεση διαγραφής Λοβέρδου ήρθε να μετουσιωθεί στο γεγονός το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε μια κομβική στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε να μπει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, να επικαιροποιήσει τη δική του ατζέντα και να στριμώξει την κυβέρνηση υποχρεώνοντάς τη σε χαρακτηρισμούς εναντίον του, ο Ανδρέας Λοβέρδος φρόντισε με το να συγχρονιστεί με την κυβερνητική γραμμή περι άγνωστου Χ πρωθυπουργού να βάλει ακαριαίο φρένο στην επικοινωνιακή αντεπίθεση Ανδρουλάκη.

Και όλα αυτά σε μια φάση που το δεξί χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος μαζί με την Ανανεωτική Αριστερά του Θεόδωρου Μαργαρίτη και Κινήσεις του Μιχάλη Χάλαρη ετοιμάζουν ένα ακόμη πιο γενναίο άνοιγμα προς τα αριστερά συμμετέχοντας από κοινού σε δυο εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα για να προσεγγίσουν πρόσωπα με αριστερές καταβολές.

Δηλαδή στον προθάλαμο της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα είναι μέρος μιας προσπάθειας τόνωσης του κεντροαριστερού προφίλ του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο.

Εθνικού σκοπού
Ουσιαστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζοντας το ζήτημα του πολιτικού προσώπου που προτείνει για Πρωθυπουργό επιχειρούσε να βάλει τέρμα στη συζήτηση περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού αλα Παπαδήμου και να φωτογραφήσει ουσιαστικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει στο μυαλό του.

Πρόκειται ουσιαστικά για την προεκλογική γραμμή του κ. Βενιζέλου αλλά με αντίστροφη φορά, όταν παραμονές των εκλογών του 2019 έβαζε το ζήτημα της επόμενης κυβέρνησης στην οποία όπως σημείωνε «θα πρέπει να κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ» ως μια μεταμνημονιακή καθυπόταξή του και παράδοση των όπλων στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που κέρδιζε κατά κράτος.

Η διαφορά είναι ότι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό ποσοστό και μπορεί να είναι εκείνο ο ρυθμιστής των εξελίξεων δεν υπάρχει καμία ορατή για την ώρα δυνατότητα να συνεργαστεί με τη ΝΔ υπο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται ουσιαστικά όπως σχολιάζεται εντός της Χαριλάου Τρικούπη για μια σύγκρουση Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη η οποία άρχισε με την αλαζονική και ταυτόχρονα έντονα νευρική επίθεση του πρωθυπουργού στη τελευταία συνέντευξή του.

Ο λαός αποφασίζει
Απέναντι σε όλα αυτά το στρατόπεδοι της Κουμουνδούρου επιλέγει στάση αναμονής και αποφεύγει να υπεισέλθει στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη είτε και να μπει στα γεμάτα στην αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε όλους του τόνους έχει μιλήσει για το αυτονότητο, όπως το έθετε και την προεκλογική περίοδο του 2019. Η κάλπη θα ανατρέψει όλα τα ενδεχόμενα. Γιατί σε κάθε συζήτηση που γίνεται προεκλογικά είναι σαν να κάνει σχέδια επι του Τύπου και ο λαός να γελάει, γιατί ακριβώς δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα.
Μετά την κάλπη όλα θα τοποθετηθούν σε μηδενική βάση και όλα όσα συζητούνται σήμερα θα μείνουν λόγια μιας προεκλογικής εύλογης επικοινωνιακής και πολιτικής επιβίωσης. Ο καθένας θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις και το ΠΑΣΟΚ το δικό του κρίμα αν για παράδειγμα θα πάρει και την ευθύνη να παραμείνει η Δεξιά και ο κ. Μητσοτάκης στην εξουσία.

Κάτι που για την ώρα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τηρουμένων των αποκαλύψεων που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφοντας την αλαζονική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ ήδη ο κ. Ανδρουλάκης είχε βρεθεί κάτω από το αυτί του «μεγάλου ανιψιού»...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: