24.3.23

Διπλή... επιτυχία...


Το κατάφερε και αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Και ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζεται ως μία χώρα, όπου οι επιδόσεις της στην προστασία των ανθρωπίνων... δικαιωμάτων συνάδουν μόνο με το παράδειγμα καθυστερημένων χωρών.

Ενα από τα ζητήματα που συμπεριλαμβάνει η έκθεση αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, με εκτενείς αναφορές στις περιπτώσεις (Κουκάκη, Ανδρουλάκη κ.ά.) που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Επίσης το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παραλείπει να αναφερθεί στη χρήση του predator στην Ελλάδα, καθώς και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε γι’ αυτό το ζήτημα, με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, καθιστώντας παράνομη τη χρήση τέτοιων λογισμικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ, με αυτού του είδους τις εκθέσεις, έχουν τις δικές τους στοχεύσεις που δεν εκκινούν από πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι αξιοποιούν πραγματικές καταστάσεις σε κάθε χώρα για να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικές πιέσεις προς εξυπηρέτηση των πραγματικών τους στοχεύσεων. Κατά συνέπεια εδώ υπάρχουν δύο θέματα.

Το ένα αφορά το γεγονός ότι με τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού -ότι υπό τη δική του διακυβέρνηση η Ελλάδα είναι «δεδομένη και προβλέψιμη σύμμαχος των ΗΠΑ»- δόθηκε η δυνατότητα στους Αμερικανούς να πιέζουν και να ζητούν. Τι ακριβώς, θα μας το πει το Μέγαρο Μαξίμου. Οφείλει να το πει. Το δεύτερο θέμα αφορά τα όσα λέει η έκθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρόκειται για αλήθειες που η συμπερίληψή τους στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ αποτελεί τον μέγιστο διασυρμό της χώρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φτάσαμε στο σημείο η Ελλάδα να είναι διεθνώς διασυρόμενη και ασφυκτικά πιεζόμενη ακριβώς επειδή μπορούν να τη διασύρουν. Πρόκειται για εξ ολοκλήρου... επιτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Αφού -με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του- εξευτέλισαν κάθε έννοια του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών στο εσωτερικό, άνοιξαν μια τεράστια κερκόπορτα καθιστώντας τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για τους ξένους. Γιατί ποτέ δεν κατάλαβαν ότι στην άμυνα της χώρας η λειτουργία των θεσμών είναι ακρογωνιαίος λίθος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: