27.6.22

Oι λύσεις που δεν βρίσκονται...


Ανάμεσα στον πληθωρισμό και στην ύφεση παραπαίει η παγκόσμια οικονομία, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Το σενάριο που από την πρώτη στιγμή είχε ακουστεί, αλλά... προσπεραστεί, τείνει να γίνει το βασικό στις προβλέψεις κορυφαίων οικονομολόγων. Η επιθετική νομισματική πολιτική θα αφήσει βαριά το στίγμα της στην οικονομία, οδηγώντας πολύ πιθανόν σε ύφεση αργά και βασανιστικά σαν μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία». 

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒIS) το είπε καθαρά, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να προστατεύσουν την οικονομία από τις υψηλές τιμές και τη χαμηλή ανάπτυξη. Εφιστά την προσοχή ότι η «ομαλή προσγείωση» δεν θα είναι κάτι εύκολο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ.

Από την άλλη πλευρά, ΗΠΑ και Ε.Ε. ανακοίνωσαν τεράστιες επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών από τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στη Βαυαρία. Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης αποτελούν ένα εξαιρετικό αντίβαρο στις επιτοκιακές αυξήσεις, με τη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός αντίκτυπος περιορίζεται σε λεκτικό επίπεδο, καθότι δεν είναι άμεσος.

Την ίδια ώρα που αρκετοί οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και κορυφαίος σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζουν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις «δεν θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά», καθότι ο υπ’ αριθμόν ένας κινητήριος μοχλός αύξησης του πληθωρισμού είναι η ενέργεια, που τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσει να είναι «καυτή». Η Ευρώπη «μετρά» τις αντοχές της, με μεγάλες οικονομίες να μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι μάνατζερ κορυφαίων εταιρειών κοινής ωφελείας ζητούν από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος εν όψει του χειμώνα. Στο τραπέζι και η επιβολή δελτίου. Και κάπου στην άκρη, οι καταναλωτές ανυπεράσπιστοι να περιμένουν πότε θα μπουν τα επιδόματα θέρμανσης και καυσίμων, συνεχίζοντας κατά τα άλλα να πληρώνουν το «μάρμαρο». Με τα σχοινιά του οικονομικού πολέμου άκρως τεντωμένα... αφού οι μεγάλοι παίκτες κάθε άλλο παρά λύσεις δίνουν...

Εφη Τριήρη

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: