29.5.22

Βασίλισσα» της Ευρώπης για 14η φορά η Ρεάλ Μαδρίτης...



Ένα γκολ ήταν αρκετό για τη «βασίλισσα» να ανέβει ξανά στην κορυφή του Champions League, νικώντας με 1-0 τη Λίβερπουλ. Η αγγλική ομάδα τις ευκαιρίες, η Ρεάλ το τρόπαιο.
Σε έναν τελικό που, παρά την καθυστερημένη εκκίνηση εξαιτίας οργανωτικού φιάσκο που έφερε σοβαρή ένταση έξω από το γήπεδο, δικαίωσε τις προσδοκίες των ποδοσφαιρόφιλων, η Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε ότι παραμένει η πιο «βαριά» φανέλα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα...

Η ισπανική ομάδα στέφθηκε για 14η φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης και επανήλθε στον θρόνο του Champions League μετά από τέσσερα χρόνια, απέναντι σε μια Λίβερπουλ που έκανε τα πάντα για τη νίκη, αλλά δεν μπόρεσε.

Οι «κόκκινοι» κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έκαναν πολλές ευκαιρίες, αλλά βρήκαν απέναντί τους, τον τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά, ο οποίος ήταν για ακόμη ένα βράδυ ανίκητος.

Στον αντίποδα η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έπαιξε με εξαιρετική τακτική, στηρίχθηκε στην τεράστια εμπειρία και κλάση των ποδοσφαιριστών της και εκμεταλλεύτηκε τις όποιες ευκαιρίες της δόθηκαν για να σκοράρει και να κατακτήσει το μεγάλο τρόπαιο. Άλλωστε, οι Μαδριλένοι ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικοί με ένα γκολ σε … δύο σουτ στην εστία. Χρυσός σκόρερ ο Βινίσιους στο 59΄έπειτα από μεγάλη μπαλιά του Βαλβέρδε.


Με «κόκκινη» υπεροχή, αλλά την πιο μεγάλη στιγμή για τη Ρεάλ κύλησε το πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού. Η ομάδα του Κλοπ μπήκε καλύτερα στο ματς, έκανε ένα δυνατό πρώτο τέταρτο, πίεσε την άμυνα της Ρεάλ, αλλά δεν κατάφερε να προηγηθεί.

Χαμένες ευκαιρίες για την αγγλική ομάδα με τους Σαλάχ, Μανέ και Χέντερσον, όμως τα τελειώματά τους δεν ήταν τέτοια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Κουρτουά. Η μεγαλύτερη στιγμή για τους «κόκκινους» ήταν το σουτ του Μανέ στο 21΄, το οποίο απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Ρεάλ και στη συνέχεια χτύπησε στο δοκάρι.

Παρά τις δέκα τελικές προσπάθειες της Λίβεροπουλ, η Ρεάλ ήταν εκείνη που κυνήγησε στο τέλος το γκολ, με μπροστάρη τον αειθαλή Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος σταρ εκμεταλλεύτηκε μια σύγχυση στην άμυνα της Λίβερπουλ, σκόραρε, όμως μετά από αρκετές διαβουλεύσεις το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.  Πολύ δύσκολη φάση με τους Ισπανούς να διαμαρτύρονται για την απόφαση του VAR.


Στην επανάληψη οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ θέλησαν να πάρουν ξανά τα ηνία του αγώνα και βγήκαν μπροστά για να απειλήσουν τον Κουρτουά, όμως η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι ήταν τελικά εκείνη που άνοιξε το σκορ.

Στο 59΄ο Βαλβέρδε έκανε μαγική μπαλιά, βρήκε τον Βινίσιους, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος και σε σχεδόν κενή εστία έκανε το 1-0 για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το προβάδισμα της Ρεάλ ξύπνησε την αγγλική ομάδα, ο Γερμανός προπονητής της προσπάθησε να την κάνει πιο επιθετική με την είσοδο του Ζότα και ο Σαλάχ απείλησε τον Βέλγο τερματοφύλακα των Μαδριλένων δύο φορές, στο 64΄και το 67΄. Η Λίβερπουλ συνέχισε να πιέζει, ενώ ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ έχασε κι άλλη μοναδική ευκαιρία στο 82', όπου ο Κουρτουά είπε πάλι «όχι».

Κάπου εκεί ο Κάρλο Αντσελότι ζήτησε από τους παίκτες του να «παγώσουν» τον ρυθμό, φρέσκαρε και θωράκισε με αλλαγές την ομάδα του και κάπως έτσι η Ρεάλ βρέθηκε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: