21.1.22

«Υπάρχουν θάνατοι πλέον κι από την Όμικρον»...


«Υπάρχουν θάνατοι και από Όμικρον πλέον στη χώρα μας και όχι μόνο από Δέλτα, διαφορετικά δεν δικαιολογείται ο τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν καταλήξει από COVID-19». 

Αυτό τονίζει στο... CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αμέσως μετά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο καθηγητής υπογράμμισε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι μεν υψηλή, αλλά σταθερή, ενώ υπάρχει μία αποκλιμάκωση στα κρούσματα τα οποία την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 18.869, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Όταν πριν δύο εβδομάδες- γύρω στις 5 Ιανουαρίου δηλαδή- οι μολύνσεις είχαν αγγίξει τις 50.000 εξαιτίας της Όμικρον, εκτιμούσαμε ότι μπορεί να φθάσουν σύντομα τις 80.000, ωστόσο αυτό δεν βλέπουμε ευτυχώς να πραγματοποιείται», δήλωσε ο καθηγητής.

Νωρίτερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση, είχε τονίσει ότι η Όμικρον, ευθύνεται για το 80% των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η Δέλτα συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και να ευθύνεται για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους.

Μειωμένα και τα ενεργά κρούσματα

Αλλά και τα ενεργά κρούσματα καταγράφουν μείωση σε όλη τη χώρα, τα οποία σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, ανέρχονται σε 170.000, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φθάσει τα 230.000.

Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου τόνισε ότι οι απλές κλίνες ανέρχονται σε 63% και οι κλίνες COVID ΜΕΘ σε 88%.

Γιατί τόσοι θάνατοι στην Ελλάδα;

Ένα μεγάλο ερώτημα πάντως, που ταλανίζει την κοινότητα, είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων. Χθες το ημερολόγιο της πανδημίας κατέγραψε 81 θανάτους και 682 διασωληνωμένους. Πλέον οι 80 και οι 100 απώλειες σε καθημερινή βάση, είναι μία πικρή πραγματικότητα.

Πρόσφατα δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών, τα οποία παρουσίασε στη προχθεσινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρουν ότι το 80% των θανάτων συνανθρώπων μας ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Επίσης, το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες αυτές 15 ημέρες αφορούσε σε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, αυτοί είναι οι περισσότεροι, ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, επεσήμανε χθες, ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από την COVID, αυτοί που νοσηλεύονται και αυτοί που καταλήγουν, είναι αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί και όσοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν την 3η δόση. «Φαίνεται ότι η 3η δόση έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια όλων μας», πρόσθεσε η υπουργός.

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας πριν δύο ημέρες στην ΕΡΤ1, αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό θανάτων, επικαλέστηκε την σφοδρότητα του 4ου πανδημικού κύματος, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κάτι που δεν συνέβη με τις άλλες χώρες.

Οι επόμενες 15 ημέρες πάντως, ίσως και 3 εβδομάδες, θα δείξουν κατά πόσο πράγματι η Όμικρον είναι έτοιμη να μας εγκαταλείψει… και εάν θα αποκλιμακωθεί η έντονη επιδημιολογική κατάσταση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: