27.1.22

Ως εδώ με την ατομική ευθύνη...


Πρωτoφανείς καταστάσεις, απαράδεκτες για ευρωπαϊκό κράτος τον 21ο αιώνα, αντιμετώπισαν για πολλές ώρες και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι συσπειρώνονται κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να... αποδοθούν ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους τους αναλογούν. Τα τηλέφωνα δεκάδων δικηγορικών γραφείων δέχονται αλλεπάλληλες κλήσεις από πολίτες που εγκλωβίστηκαν είτε στην Αττική Οδό είτε σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου ή έπαθαν ζημιές τα αυτοκίνητά τους ή έμειναν αποκλεισμένοι περισσότερες από τριάντα ώρες χωρίς ρεύμα, θέρμανση και τηλέφωνο.

Η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού δεν φτάνει. «Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμόδιων φορέων, οι πληγέντες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στο πλαίσιο προφανώς της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ)», σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και δηλώνει ότι τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Για το φιάσκο στην Αττική Οδό και την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας ο πρωθυπουργός ζήτησε από την εταιρεία να καταβάλει 2.000 ευρώ ανά ΙΧ που εγκλωβίστηκε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι όσοι λάβουν το ποσόν αυτό δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας. «Αρκεί να μην τους ζητηθεί να υπογράψουν ότι παραιτούνται κάθε άλλης αξίωσης», παρατηρούν δικηγόροι στην «Εφ.Συν.», ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι εάν κάποιος οδηγός στραφεί κατά της εταιρείας, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση που αγγίζει έως και τα 100.000 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης.

Τι θα γίνει με τις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν ήταν ο μοναδικός επιβάτης ή το αυτοκίνητο δεν είναι στο όνομά του; Για παράδειγμα, α) έξι εργαζόμενοι επέβαιναν σε εταιρικό βαν και έμειναν 18 ώρες στον δρόμο χωρίς νερό και τροφή, β) εργαζόμενος εγκλωβίστηκε σε ταξί για πάνω από 20 ώρες και υποχρεώθηκε να καταβάλει 350 ευρώ, γ) οδηγοί εγκατέλειψαν τα επαγγελματικά οχήματά τους και όταν επέστρεψαν τα βρήκαν κατεστραμμένα.

«Αποζημίωση (για υλικές ζημιές και ηθική βλάβη) μπορεί να αξιώσει κάθε μεμονωμένος επιβάτης ξεχωριστά και όχι μόνο ο κάτοχος του εγκλωβισμένου οχήματος. [...] Eπίσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αξιώσουν οικονομική ενίσχυση για την άμβλυνση των συνεπειών της ηθικής και υλικής ταλαιπωρίας που υπέστησαν από το Δημόσιο», ξεκαθαρίζει η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και εξηγεί: «Η κατάσταση του οδικού δικτύου, ο έλεγχος κυκλοφορίας, η επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο αποτελεί αρμοδιότητα των κατά τόπους αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αντίστοιχα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι αρμόδια για τον απεγκλωβισμό των χρηστών των οδών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εποπτεύει τις συμβάσεις παραχώρησης κατά την περίοδο λειτουργίας».

Οι ευθύνες των αρμοδίων δεν είναι μόνο αστικές. Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπαιτίων, με βάση το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα περί διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, τις οποίες εξετάζουν τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια. Στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που συμφώνησε να καταβάλει 1.000 ανά επιβάτη των τεσσάρων αμαξοστοιχιών που ακινητοποιήθηκαν, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1371/2007) προβλέπει ότι η εταιρεία όφειλε να οργανώνει το συντομότερο δυνατόν εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς για τους επιβάτες.

Οσον αφορά την πρόκληση ζημιών σε οχήματα από πτώση δέντρου ή κολόνας (που αφορούν πάρα πολλές περιπτώσεις), η αποζημίωση των πολιτών εξαρτάται από το εάν υπάρχει στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματος «κάλυψη από φυσικά φαινόμενα». Τότε μόνο οι ασφαλιστικές υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση και στη συνέχεια να στραφούν, με τη σειρά τους, κατά της Περιφέρειας για να εισπράξουν τα χρήματα που απέδωσαν....

Γιώτα Τέσση

Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: