27.1.22

Επιστροφή στην κανονικότητα...


Τι ισχύει σήμερα για εργασία, εκπαίδευση, αγορά και μεταφορές...

Με ειδικό πλαίσιο θα κυλήσει η σημερινή ημέρα, σε μια μεταβατική φάση από την παύση κάθε δραστηριότητας που προκάλεσε η χιονοκαταιγίδα «Ελπίς» προς την κανονικότητα, για τις πληγείσες Περιφέρειες της Αττικής και της Κρήτης. Στη μεταβατική αυτή φάση, οι περισσότερες δραστηριότητες επανέρχονται μεν σήμερα, αλλά με μειωμένο ωράριο και περιορισμένη επαφή με το... κοινό. Ταυτόχρονα, συνίσταται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας του παγετού, αλλά και της διαδικασίας αποχιονισμού σε πολλές περιοχές, που παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί ώστε οι εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα να διασφαλίσουν τα ημερομίσθιά τους, ενώ με τηλεκπαίδευση θα αναπληρωθούν τα μαθήματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στις πληγείσες περιοχές.


Όσον αφορά τις επιμέρους αλλαγές για τη σημερινή ημέρα στην εργασία, την εκπαίδευση, την αγορά και τις μεταφορές, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

Τηλεκπαίδευση

Αναφορικά με την λειτουργία των σχολικών μονάδων, αυτές θα παραμείνουν κλειστές σήμερα και αύριο, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών. Ακόμη και αν τα σχολικά μαθήματα για τις δύο αυτές ημέρες δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο, με τηλεκπαίδευση.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο:

· οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και

· τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και

· τα κέντρα διημέρευσης - ημερήσιας Φροντίδας.

Ιδιωτικός Τομέας

Εφαρμογή τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, συνιστάται για τη σημερινή ημέρα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Επιπλέον, κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου ανεστάλη η λειτουργία των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Απαλλαγή από εισφορές

Στην κατεύθυνση αυτή, με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες από το Υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1), κανονικά από τους εργοδότες τους το μισθό τους.

Ωστόσο οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Αντίστοιχα και στο Δημόσιο τομέα, θα υπάρξει τηλεργασία σήμερα, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται πως «συνίσταται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις».

Ανοιχτή η προσέλευση

Ακόμη προβλέπεται η δυνατότητα για τους υπαλλήλους που δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ’ αποστάσεως, να προσέλθουν στην εργασία τους αργότερα από την καθορισμένη ώρα προσέλευσης, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια. Στο έσχατο ενδεχόμενο, δηλαδή «σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας» τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας ζητήσει από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών να καταρτίσουν πλάνο εργασιών για τη σημερινή ημέρα.

Εξαίρεση οι υπηρεσίες αιχμής

Από το καθεστώς τηλεργασίας στο Δημόσιο, αλλά από τις πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους για την εργασία τους -ειδικά κατά τη σημερινή ημέρα- εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα δημοτικοί υπάλληλοι σε συναφές αντικείμενο εργασίας.

Δικαστήρια

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο τα δικαστήρια.

Λιανεμπόριο

Μετά από δύο εικοσιτετράωρα αργίας, κανονικά λειτουργούν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, αλλά με συγκεκριμένο ωράριο, δηλαδή από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα.

Τράπεζες

Να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα όπως επίσης πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα, συστήνει στους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωση της, αναφορικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων σήμερα.

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο, θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μην λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα όπως επίσης πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, η Τράπεζα Πειραιώς, με γνώμονα τις κατευθύνσεις της Πολιτείας για ασφαλέστερη πρόσβαση εργαζομένων και πελατών, ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό, ότι η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων που θα ανοίξουν στις πληγείσες Περιφέρειες (Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κρήτης και νοτίου Αιγαίου) σήμερα, ορίζεται στις 10 το πρωί. Περαιτέρω ενημερώνει ότι λόγω των επικρατουσών συνθηκών, ορισμένα καταστήματα ενδέχεται να μη λειτουργήσουν καθόλου. Ως εκ τούτου συνιστάται, πριν την μετάβαση των συναλλασσομένων σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Εφορίες

Στις 10 το πρωί και με μειωμένο κοινό θα ανοίξουν σήμερα οι ΔΟΥ:

· Κηφισιάς,

· Ψυχικού,

· Παλλήνης,

· Χολαργού,

· Αμαρουσίου και

· ΙΒ Αθηνών,

όπως γνωστοποίησε η ΑΑΔΕ, διευκρινίζοντας ακόμη πως «οι υπόλοιπες ΔΟΥ και Τελωνεία που επίσης εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο αλλά μειωμένο προσωπικό λόγω προβλημάτων προσέλευσης. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων». Για το λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ συνιστά προς τους πολίτες τη μείωση των επισκέψεων στις ως άνω υπηρεσίες εάν δεν συντρέχει εξαιρετικά επείγων λόγος.

«Φρένο» στα κούριερ

Ειδικά για σήμερα, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier), εξαιτίας του ισχυρού παγετού.

Άρση εμβολιασμών

Αναστολή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προβλέπεται μόνο για σήμερα στους εμβολιασμούς παιδιών μόνο στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση sms για νέο ραντεβού.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Διαρκής αναμένεται η εκτίμηση της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών και τη σημερινή ημέρα. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα, «λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού στο οδικό δίκτυο και αύριο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται μετά τις 06.00» το πρωί, όπως γνωστοποίησε ο ΟΑΣΑ, προσθέτοντας πως «οι προσπάθειες του ομίλου για τη διεξαγωγή δρομολογίων, όπου αυτό είναι εφικτό, είναι συνεχείς, με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων».

Μέσα σταθερής τροχιάς

Βελτιωμένη, την ίδια ώρα, εμφανίζεται η κατάσταση ως προς τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς στην Αττική, με δεδομένο ότι αποκαταστάθηκε η πλήρης λειτουργία της γραμμής 1 -του Ηλεκτρικού (Πειραιάς -Κηφισιά), καθώς και της γραμμής 3, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας -Αεροδρόμιο και οι συρμοί πραγματοποιούν όλες τις ενδιάμεσες στάσεις στους σταθμούς Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Επιπρόσθετα σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου, περιφερειακών οδών, αλλά και κεντρικών οδικών αρτηριών στην Αττική. Συγκεκριμένα:

Επί της οδού Κοκκινοπούλου από το ύψος της οδού Αλέκου Παναγούλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατεχάκη.

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη).

Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.

Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.

Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.

Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επί της Επαρχιακής οδού Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος.

Μερική άρση κυκλοφορίας

Σε μερική άρση της της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

- Στο τμήμα από την είσοδο της Ελευσίνας ως τον κόμβο 11 [Α/Κ Κηφισίας (Δακτυλίδι)] και στα δύο ρεύματα

- Στο τμήμα από την είσοδο Λ. Κατεχάκη έως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, μόνο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: