30.7.21

Οι 4 δοξασιες της παγκοσμιοποιησης...



...που σκοτωσε ο Covid-19...
Η πανδημία έχει κάτι πολύ σοβαρό να μας διδάξει. Ο Covid-19 έχει ήδη διαλύσει την... αυταπάτη της μεταπολεμικής γενιάς, ότι η ανθρωπότητα έχει αφήσει οριστικά πίσω της αυτά που προκαλούσαν καταστροφές στους προηγούμενους αιώνες. Αυτά δηλαδή που ουσιαστικά σφράγιζαν για αιώνες την Ιστορία, δηλαδή τους πολέμους και τις επιδημίες.

Μεταπολεμικά, ο πυρηνικός ανταγωνισμός επέβαλε την ειρήνη, έστω κι αν αυτή είχε τη μορφή του Ψυχρού Πολέμου. Αν και η ειρήνη ορισμένες φορές απειλήθηκε, σε γενικές γραμμές εδραίωσε την εντύπωση πως πόλεμοι, όπως οι δύο παγκόσμιοι του 20ου αιώνα, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Πόλεμοι θα γίνονται, αλλά θα είναι περιφερειακοί και δεν θα αγγίζουν τον Δυτικό άνθρωπο.

Προς το παρόν η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνεται, αλλά διανύουμε μεταβατική περίοδο. Η σταθερή διολίσθηση από το μεταψυχροπολεμικό “μονοπολικό” διεθνές σύστημα σε ένα ολοένα και πιο ασταθές, και δυνάμει άναρχο, πολυπολικό διεθνές σύστημα ενδέχεται να διαψεύσει μελλοντικά την πρώτη αυτή βεβαιότητα. Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι παραλλήλως με τις αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων εκδηλώνονταi με ενεργό τρόπο και οι τοπικές αντιθέσεις, οι οποίες δημιουργούν αντιφατικά μέτωπα συμμαχιών, γεγονός που εντείνει τη γεωπολιτική ρευστότητα.

Μία δεύτερη αυταπάτη είναι ότι η ανθρωπότητα δεν απειλείται πλέον από φονικές πανδημίες. Κάποιου είδους επιδημίες, βεβαίως, θα εκδηλώνονται κάθε τόσο, αλλά, λόγω της εξέλιξής της, η επιστήμη θα παρεμβαίνει γρήγορα και θα τις θέτει υπό έλεγχο, χωρίς ουσιαστικά να διασαλεύεται η καθημερινότητα τουλάχιστον του δυτικού ανθρώπου. Αυτό σε γενικές γραμμές είχε συμβεί και με τις προηγηθείσες επιδημίες. Μπορεί όλες αυτές να άφησαν πίσω τους νεκρούς, αλλά δεν στάθηκαν ικανές να ανατρέψουν έστω και προσωρινά την κανονικότητα του τρόπου ζωής.

Ο Covid-19 ήλθε να διαλύσει κατά τρόπο εκκωφαντικό αυτή την αυταπάτη. Τα όσα ζει η ανθρωπότητα από τους πρώτους μήνες του 2020 είναι πρωτόγνωρα, σχεδόν εφιαλτικά. Δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία. Αν κάποιος έλεγε το 2019 αυτό που συμβαίνει από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, θα τον θεωρούσαν τρελό. Κι όμως, ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε αυτό που θεωρούσαμε απίθανο να συμβεί.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κειμενο του Σταυρου Λυγερου, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: