28.10.20

Ερχεται έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη...


Προειδοποίηση από την Φον ντερ Λάιεν...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχύσει την αντίδρασή της στον κορονοϊό, προειδοποιεί η Κομισιόν την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη μια σειρά από νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού στην... Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ότι η νέα αύξηση των λοιμώξεων είναι «ανησυχητική».

Καθώς η Ευρώπη γίνεται ξανά το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η Κομισιόν προέτρεψε τις 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν περισσότερα και με πιο συντονισμένο τρόπο κατά του κορονοϊού. «Η χαλάρωση των εφαρμοζόμενων μέτρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνοδεύτηκε πάντοτε από μέτρα για τη δημιουργία επαρκούς ικανότητας ανταπόκρισης», προειδοποίησε η Επιτροπή σε μια δήλωση στο πλαίσιο της επίσημης πρότασής της προς τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάληψη δράσης.

Για να εντοπιστεί καλύτερα η εξάπλωση των λοιμώξεων, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ και να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά για αυτά τα κιτ είναι τώρα πιο περιορισμένη. Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι οι «τρέχουσες ελλείψεις σε ικανότητα δοκιμής» απαιτούν γρήγορη δράση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει έως και 22 εκατομμύρια rapid tests για να καλύψει τις «άμεσες ανάγκες» των χωρών της Ευρώπης. Και τώρα προτρέπει τα κράτη να αγοράσουν περισσότερα τεστ μέσω ενός κοινού συστήματος προμηθειών.

Ανέφερε επίσης ότι τα κράτη θα πρέπει να έχουν κοινές απαιτήσεις για τεστ για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των τεστ κατά την άφιξη, εάν τα τεστ δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα αναχώρησης. Ζήτησε ακόμη συντονισμένους κανόνες για τις καραντίνες. Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι νέων ελλείψεων ιατρικού εξοπλισμού, που καταγράφηκαν στην ΕΕ στην αρχή της πανδημίας την Ανοιξη, η Επιτροπή δήλωσε ότι ξεκίνησε μια κοινή προμήθεια για τον εξοπλισμό που χρειάζεται για τον εμβολιασμό, όπως σύριγγες και απολυμαντικά. Επέκτεινε επίσης ως τον Απρίλιο την προσωρινή αναστολή δασμών και φόρων επί των πωλήσεων κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού.

Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να εξαιρέσουν τα κιτ τεστ και τα εμβόλια για τον κορονοϊό από τον φόρο επί των πωλήσεων, ανέφερε η Επιτροπή. Η Επιτροπή επανέλαβε επίσης την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επινοήσουν γρήγορα στρατηγικές εμβολιασμού έτσι ώστε τα πιο ευάλωτα άτομα να μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια του κορονοϊού όταν θα είναι διαθέσιμα...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: