16.10.20

Ποιος έβαλε τη φωτιά στη Μόρια; ...



Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC (BINTEO)...

Μια άλλη εκδοχή πέρα από το αφήγημα των ελληνικών αρχών για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας φέρνει στο φως ρεπορτάζ του BBC.

Ένα... μήνα και πλέον μετά τις διαδοχικές φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς την καταυλισμό της Μόριας για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρουσιάζει πλάνα που έχουν τραβήξει κάποιοι πρόσφυγες αλλά και μαρτυρίες που κάνουν λόγο για ανάμειξη ντόπιων ακροδεξιών.

Στο ρεπορτάζ εμφανίζονται νεαροί κινηματογραφιστές από το Αφγανιστάν να λένε πως πριν ξεκινήσει η φωτιά το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου κάποιοι είχαν σπάσει τα τζάμια αυτοκινήτου και έλεγαν στον κόσμο να φύγει και να πάει σε ζώνη ασφαλείας για τον Covid.


Επίσης, αναφέρουν ότι ντόπιοι ακροδεξιοί τους έφεραν και βενζίνη για να αποτελειώσουν το ΚΥΤ.

Ένας απ' τους νεαρούς δημιουργούς ταινιών εμφανίζεται να λέει ότι η φωτιά ξεκίνησε στον δρόμο αλλά ότι μετά εκδηλώθηκε άλλη εκεί που ήταν οι σκηνές. Γιατί να θέλουν να κάψουν τα σπίτια τους, διερωτάται.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι χαρακτηρίζουν ουσιαστικά προαναγγελθέν γεγονός τη δεύτερη πυρκαγιά, την 9η Σεπτεμβρίου, που κατέκαψε ό,τι είχε απομείνει.  Επ' αυτού επιχειρηματολογεί ένας άλλος νεαρός από το Αφγανιστάν, που επίσης με την κάμερά του απαθανάτισε στιγμές από τη πρώτη νύχτα της πύρινης κόλασης αλλά και την επομένη. Ο νεαρός τονίζει ότι το επόμενο πρωί, αυτό δηλαδή της 9ης Σεπτεμβρίου, πολλοί εγκατέλειπαν τις σκηνές και αποχωρούσαν από την περιοχή που δεν είχε επηρεαστεί από τη βραδινή φωτιά, υποστηρίζοντας ότι ήξεραν πως θα συμβεί.

Στο ρεπορτάζ εμφανίζεται και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με παλαιότερες δηλώσεις του. Τον Μάρτιο του 2020 έξω από μπλόκο των Μοριανών, ο Κ. Μουτζούρης δήλωνε: «Είμαι πολύ ανήσυχος. Γιατί πολλές φορές και σε πολλές χώρες γνωρίζω ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις».

Δείτε το ρεπορτάζ του BBC:

Δεν υπάρχουν σχόλια: