9.10.20

Βιομετρικό σύστημα παρακολούθησης...












...εισάγει το Ευρωκοινοβούλιο για τους βουλευτές του...

Σε εφαρμογή ετοιμάζεται να βάλει δοκιμαστικά από το Δεκέμβρη, και για δύο μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα καινούριο σύστημα βιομετρικής παρακολούθησης της προσέλευσης των βουλευτών. Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις.

Οι...πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν από το ενημερωτικό δίκτυο EURACTIV, το οποίο είδε εσωτερικά έγγραφα που αφορούν στο σύστημα αυτό. Το εν λόγω σύστημα εγκρίθηκε από το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, που συναποτελείται από βουλευτές διαφορετικών ομάδων κομμάτων και θα καταγράφει την προσέλευση των ευρωβουλευτών στις συνεδριάσεις μέσω ενός βιομετρικού συστήματος δεδομένων που θα ταυτοποιεί το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Ταυτόχρονα, θα τους παρέχει κατευθείαν ηλεκτρονικά την ημερήσια άδεια εισόδου.

Ο λόγος που εισάγεται αυτό το σύστημα, όπως υποστηρίζει το Γραφείο, είναι για την αποφυγή της περιττής γραφειοκρατίας και καθυστέρησης κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης εγγράφων εισόδου των βουλευτών. Επίσης, διευκρινίζει ότι οι ανιχνευτές αποτυπωμάτων του συστήματος δεν θα «λαμβάνουν ή αποθηκεύουν» ολόκληρη εικόνα του αποτυπώματος, παρά μόνο ένα «βιομετρικό υπόδειγμα». 
 
Βέβαια, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από διάφορα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία αντιτίθενται στο μέτρο καθώς υποστηρίζουν ότι εγείρει σοβαρά ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Πειρατών, Πάτρικ Μπρέιερ δήλωσε στο EURACTIV ότι βρίσκεται απέναντι στην «αχρείαστη και και πιθανά παράνομη βιομετρική δακτυλοσκόπηση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Και συμπλήρωσε: Ουσιαστικά, δεν διαφωνώ με την επιλογή του Γραφείου να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία εισόδου των βουλευτών και την εγγραφή τους στην ημερήσια λίστα, καθώς και τα θετικά της αποτελέσματα, αλλά διαφωνώ κατηγορηματικά να δακτυλοσκοπηθούμε γι' αυτό το σκοπό». 

Τα σχέδια εγκατάστασης βιομετρικού συστήματος δακτυλογράφησης υπάρχουν στο τραπέζι από το 2019, όπου είχαν προκύψει ενστάσεις σχετικά με την αξιοπιστία του προηγούμενου συστήματος ταυτοποίησης που βασιζόταν στην καταχώρηση του ευρωκοινοβουλευτικού σήματος από τα μέλη, αφού υποστηρίχθηκε ότι δεν μπορούσε να είναι 100% αξιόπιστη μέθοδος. Ο Πάτρικ Μπρέιερ χαρακτήρισε προκατειλημμένη προς τους Ευρωβουλευτές την απόφαση εγκατάλειψης αυτού του συστήματος ταυτοποίησης, λέγοντας: «Αν διαφωνείτε με την αξιοπιστία του σήματος επειδή "δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ταυτοποίηση του κατόχου του", τότε δημιουργείτε για όλους τους βουλευτές μια γενικευμένη υποψία πλαστοπροσωπίας, με το πρόσχημα ότι δίνουν σε τρίτους το σήμα τους για να εκτελούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα». Την αντίθεση τους δίπλα στον ευρωβουλευτή των πειρατών εξέφρασαν κι άλλα μέλη της Ευρωβουλής.

Ακόμη, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε στο EURACTIV ότι ο υπεύθυνος προστασίας των προσωπικών δεδομένων του θεσμού έδωσε την έγκριση του για το χαρακτήρα προάσπισης τους από το σύστημα, σε σύμπλευση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ωστόσο, ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τη Προστασία των Δεδομένων -το όργανο που επιβλέπει τις διατάξεις για την προστασία των δεδομένων σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ- έχει ενημερωθεί για το σύνολο του σχεδίου.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Δεν υπάρχουν σχόλια: