23.10.20

Σκάβουν νέους τάφους για τα θύματα του κορονοϊού...


Γέμισαν οι πρώτοι 50 στη Θεσσαλονίκη...

Ακόμη 50 τάφους ανοίγει ο δήμος Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη. Hδη έχουν γεμίσει οι πρώτοι 50 που ανοίχτηκαν από τον περασμένο Μάρτιο στα νεκροταφεία της Θέρμης ενώ υπάρχει και πρόβλεψη και για... άνοιγμα ακόμη 50, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 150.

«Παίρνουμε τα μέτρα μας και ας είναι αχρείαστα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πιο δύσκολες, αν έρθουν στην πόλη. Γέμισαν οι πρώτοι 50 ταφώνες ειδικού σκοπού και ανοίγουμε άλλους 50. Συνολικά διαθέτουμε 150» είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Αβαρλής. 

Στα κοιμητήρια της Θέρμης εργολάβος ήδη διάνοιξε χώρους ταφής, απελευθερώνοντας χώρο, που ήταν γεμάτος με μπάζα και σκουπίδια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης σε ταφές. Στην τροποποίηση, εξάλλου, του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων υπάρχει προγραμματισμός και για άτομα που ενδεχομένως θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την πρόταση του Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Κοιμητηρίων προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, «οι θανόντες για τους οποίους στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως αιτία θανάτου, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη κορονοϊού Covid-19 ή λοιπών λοιμωδών νοσημάτων που υπάγονται στον διεθνή υγειονομικό κανονισμό θα ενταφιάζονται αποκλειστικά στους τάφους που θα ονομάζονται "ταφώνες ειδικού σκοπού"» στα νεκροταφεία της Θέρμης. 

«Ήταν απαραίτητη η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων και οι εργασίες έπρεπε να έχουν εκτελεστεί εδώ και αρκετά χρόνια και να αξιοποιηθεί ο χώρος, καθώς υπάρχει ζήτημα έλλειψης ταφώνων» ανέφερε στο ethnos.gr o κ. Αβαρλής.

Νέος χώρος ταφής και στον Εύοσμο

Από τις αρχές της εβδομάδας ο κεντρικός δήμος έχει ξεκινήσει σειρά επαφών και με τον Σύνδεσμο Κοιμητηρίων στον Εύοσμο, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμη ένας χώρος ταφής ατόμων που ενδεχομένως θα φύγουν από τη ζωή λόγω κορονοϊού ανάλογο με εκείνον στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, που λειτουργεί από τον Μάρτιο. 

Και αυτός πους θα δημιουργηθεί στον Εύοσμο θα πληροί παρόμοια κριτήρια όπως αυτός της Θέρμης, θα είναι απομονωμένος και σε απόσταση για λόγους υγιεινής από τους  υπόλοιπους.  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι κύριος, διοικεί και διαχειρίζεται τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», «Αγίου Παύλου», «Ευαγγελίστριας» και «Μαλακοπής».

Ζέρβας: Υπάρχουν πολλά μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Για πολλά μέτωπα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, έκανε λόγο μιλώντας στο Open TV, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κορονοϊού στην πόλη του.

«Δεν υπάρχουν ούτε κρυφά σενάρια ούτε μυστικά δεδομένα. Όλοι ξέρουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Και θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση. Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μετά το πορτοκαλί μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δούμε όλες αυτές τις δράσεις και τις ενέργειες, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία.

Έχουμε μπροστά μας κάποιες κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, έχουμε ένα κρίσιμο διάστημα, έχουμε μπροστά μας δεκατέσσερις κρίσιμες μέρες μέσα στις οποίες θα πρέπει να κατεβάσουμε τα κακά νούμερα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα της πόλης μας με αισιοδοξία. Προφανώς η προοπτική ενός lockdown είναι τραγική για την πόλη και για την περιοχή. 

Αναγνωρίζω την κόπωση που υπάρχει σε όλους, από τους ανθρώπους της αστυνομίας μέχρι τον τελευταίο φοιτητή και εργαζόμενο της πόλης μας, αλλά η συνταγή είναι μία και είναι συγκεκριμένη. Και αυτή πρέπει να την τηρήσουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσαλονίκης μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης  για τον κορονοϊό παρουσία Χαρδαλιά το βράδυ της Πέμπτης...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: