23.10.20

«Καθυστερήσαμε πολύ και πήραμε ήπια μέτρα»...


Ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την... υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, καθώς κι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία» είπε ο καθηγητής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος.

Χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα. Θεωρώ ότι έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Αφού δεν πάρθηκαν νωρίτερα, να παρθούν σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι να σχεδιαστεί, οι δραστηριότητες που γίνονται την ημέρα, να γίνονται συντεταγμένα. Να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο και να μπουν σε ραντεβού οι δραστηριότητες. Να γίνουν πιο συντεταγμένες οι έξοδοι. Να είναι επιβεβλημένο να κλειστεί ραντεβού σε οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και για να πάει κάποιος σε κατάστημα ρούχων να αγοράσει κάτι. Να μειωθεί ο συνωστισμός γενικότερα.».

Για την χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας ήταν ξεκάθαρος: «Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: