23.10.20

Πλασματική λίστα...


...με πάνω από 4.000 «σιτιζόμενους-φαντάσματα» στη Μόρια;...

Διογκωμένους αριθμούς πληθυσμού στο ΚΥΤ της Μόριας που καταστράφηκε και οι οποίοι οδηγούν σε ενδείξεις σκανδάλου ύψους 2.000.000 ευρώ σε σχέση με το κόστος σίτισης καταγγέλλει ο βουλευτής Λέσβου του... ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να διατάξουν σχετικές έρευνες.

Πριν από την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και πιο συγκεκριμένα στις 31/8/20, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης διέμεναν εκεί 12.714 αιτούντες άσυλο. Εναν μήνα μετά, στις 30/9/20, διέμεναν στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ -σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο- 8.639 αιτούντες άσυλο.

Προκύπτει λοιπόν μια διαφορά στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ξεπερνά τις 4.000! Διαφορά που, κατά τον κ. Μηταράκη, οφείλεται «σε δύο χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν από Μυτιλήνη, χωρίς να το δικαιούνται. Περνώντας παρανόμως τον έλεγχο στο καράβι».

«Αυτός ο ισχυρισμός του κ. Μηταράκη προκαλεί μεγάλα ερωτήματα, αφού οι πάντες στη Μυτιλήνη γνωρίζουν ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος κάνει αυστηρούς ελέγχους έξω από τα πλοία και είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιβαστεί κανείς στο πλοίο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μπουρνούς, που σημειώνει τα εξής:

«Η “απουσία” τεσσάρων χιλιάδων ατόμων διαπιστώθηκε λοιπόν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας. Ολο, όμως, το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης του καταυλισμού της Μόριας και καταβάλλονταν χρήματα για τα καθημερινά γεύματά τους (σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις ανέρχονται σε 5,01 ευρώ συν ΦΠΑ ανά γεύμα ανά άτομο). Για τους προαναφερόμενους αριθμούς (περίπου 4.000 άτομα) προκύπτει δαπάνη που προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως!»

«Είναι απολύτως βάσιμη η υποψία πως στο ΚΥΤ Μόριας διατηρούνταν, για άγνωστο διάστημα, μια πλασματική λίστα με “σιτιζόμενους-φαντάσματα”, πράγμα που, εάν αληθεύει, αποτελεί αδίκημα που εμπίπτει στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα» αναφέρει και ζητά να πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: