28.10.20

Λοκντάουν και κοινωνική λεηλασία...


Όσο τα κρούσματα της Covid αυξάνονται και τα μέτρα που λαμβάνονται δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικά, τόσο πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός δεύτερου λοκντάουν

Και αυτό θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις για την κοινωνία, επιπτώσεις που... θα βαρύνουν αποκλειστικά τα πιο ευάλωτα στρώματα. Γι’ αυτό πρέπει να έχουν υπόψιν τα εξής:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κάνει τίποτα για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας. Αν οι αντοχές του συστήματος ήταν διασφαλισμένες, αν υπήρχε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, αν υπήρχαν οι ΜΕΘ που χρειάζονται, το ενδεχόμενο ενός λοκντάουν θα μπορούσε να μεταφερθεί πιο πίσω.

Η αντοχή του συστήματος Υγείας λοιπόν, είναι καθοριστική για την οικονομία. Αλλά η λογική της κυβέρνησης ήταν να έχει ο ιδιωτικός τομέας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στα χρήματα που θα δαπανηθούν. Μέχρι εκεί.

Δεύτερον, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να πιέσει ακόμα περισσότερο τα θύματά της.

Έχει κατεδαφίσει τις εργασιακές σχέσεις, έχει αφήσει τις μικρές επιχειρήσεις στην τύχη τους, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο εύκολης αρπαγής περιουσιών για όσους χρεοκοπήσουν. Το ίδιο θα κάνει σε περίπτωση ενός νέου λοκντάουν.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα δεύτερο λοκντάουν θα σημάνει μια δεύτερη επίθεση λεηλασίας εις βάρος των αδύναμων. Και αυτό μπορεί να αποτραπεί μόνο αν η κοινωνία υψώσει το ανάστημά της και απαιτήσει δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: