23.10.20

Ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα στη Βουλή...


...και οι λόγοι που έγινε...

Ίσως το τελευταίο πράγμα που «μέτρησε» στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που ξεκινά σήμερα το... απόγευμα στην Βουλή ήταν …ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί φυσικά συναρμόδιο τον τυπικά επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρεί ότι υπερβαίνει ακόμη και τα «όρια» της Νέας Δημοκρατίας. 

Εκτιμά όμως ότι πρόκειται για συλλογική κυβερνητική επιλογή, με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Επίσης ότι η κυβέρνηση θέλει να την «περάσει στα γρήγορα» με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει και δίχως να την «χρεωθεί» επικοινωνιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει ένα 6μηνο. Ακριβώς γιατί υπάρχει πρόνοια το κοινοβουλευτικό αυτό «όπλο» να χρησιμοποιείται με φειδώ. Η συζήτηση στην Βουλή θα είναι 3ήμερη και κατά την διάρκειά της αναμένεται να πάρουν τον λόγο οι κορυφαίοι υπουργοί και τα στελέχη των κομμάτων. Εξυπακούεται ότι - την τελευταία ημέρα - θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα ήταν σαφώς αιφνιδιασμός. Κάτι που προκύπτει και από την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πρώτες κυβερνητικές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα, έκπληκτος, ξεκίνησε να «παίζει καθυστερήσεις» επικαλούμενος γραφειοκρατικά ζητήματα. Όπως το αν κατατέθηκε γραπτώς κι επισήμως η πρόταση με τις 50 απαραίτητες υπογραφές. 

Κινούμενος στα όρια του Κανονισμού της Βουλής έδωσε τον χρόνο στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Βασίλη Κικίλια να απαντήσουν σε όσα είχε πει νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αξίωσαν την άμεση λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. 

Πάντως οι δύο υπουργοί δεν σχολίασαν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και αρκέστηκαν στα ζητήματα της αρμοδιότητας τους.

Ο χρόνος που «κερδήθηκε» έδωσε την ευκαιρία να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και να έρθει εσπευσμένα στην αίθουσα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει σήμερα η 3ήμερη διαδικασία.

Δεν έκρυψε πάντως την ενόχληση της κυβέρνησης λέγοντας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα θυσιάσετε, το Σαββατοκύριακό σας -και ξέρω πόσο πολύτιμο είναι για σας το Σαββατοκύριακο». Στην συνέχεια μάλιστα επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευσης για την επιλογή της. Όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης , επικαλούμενος την πανδημία και τα εθνικά θέματα, «δεν έχετε την αναγκαία κοινωνική και εθνική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις και να αξιοποιείτε τα κοινοβουλευτικά όπλα κατά τον τρόπο που θα είναι ωφέλιμο για την πατρίδα».

Γιατί επιλέχθηκε η πρόταση δυσπιστίας

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει εκ των υστέρων, προϊδέασε τόσο για την κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία όσο και για τους λόγους που αυτή πραγματοποιήθηκε.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην είναι εδώ, να απέχει από τη σημερινή συζήτηση και από την ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς, νεόπτωχους της διακυβέρνησής του.

Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δεκαέξι μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας και φροντίζει πάντοτε να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την αντιπαράθεση στα κρίσιμα και κυρίως σε όσα δεν υπάρχουν από την πλευρά σας ουσιαστικά επιχειρήματα».

Ουσιαστικά με αυτή του την αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας, αποσαφήνισε πως ο πραγματικός στόχος της κίνησης δεν ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αλλά το να πραγματοποιηθεί στην Βουλή μια συζήτηση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ένα θέμα που στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην συνδεθεί με το πρόσωπό του. Πλέον όμως με αυτή την εξέλιξη υποχρεωτικά θα το υπερασπιστεί. 

Παράλληλα εφόσον η πρόταση δυσπιστίας είναι ουσιαστικά μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, αντικειμενικά εκτός από το ζήτημα της α’ κατοικίας θα «συμπαρασύρει» και τα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Με πρώτο φυσικά την έξαρση της πανδημίας αλλά και τα εθνικά θέματα.

Παρεμβαίνοντας στην χθεσινή συζήτηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αντιμετωπίσουν αρνητικά την πρωτοβουλία, ιδίως από την στιγμή που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο. 

Όπως σχολίασε «η πρόταση δυσπιστίας η οποία κατατέθηκε δίνει ακριβώς, όχι απλά το περιθώριο, αλλά τη μεγάλη άνεση σε όλους, πολιτικούς αρχηγούς, κοινοβουλευτικούς, σε όλους τους Βουλευτές επί τρεις μέρες να αναπτύξουν τις απόψεις τους γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, γι’ αυτό το κορυφαίο νομοσχέδιο».

Η συζήτηση

Όπως φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας – κατά την διάρκεια της επικείμενης συζήτησης – δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα της α’ κατοικίας να «χαθεί» σε μία γενικευμένη εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Την επιλογή για την άρση του καθεστώτος προστασίας μοιάζει να την θεωρεί ακραία ακόμη και για τα μέτρα της …Νέας Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ομιλία του, όπου συμπεριέλαβε ακόμη και τον Αντώνη Σαμαρά, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «στα μαχαίρια» με τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως είπε την προστασία της πρώτης κατοικίας «ούτε ο Σαμαράς δεν την ήρε, ούτε ο Παπαδήμος! 

Καμία κυβέρνηση, όχι μόνο η δικιά μας, καμία κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που επιχειρεί σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα εν τη απουσία του, στα κρυφά, σαν τον κλέφτη».

Στο μέτωπο του Covid 19 πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της συζήτησης, είναι να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, τα θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στα Μέσα Μεταφορας ή στον χώρο της υγείας και τα σχολεία. Εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να μεταφέρει τον συζήτηση για τα αίτια αύξησης των κρουσμάτων στην ατομική ευθύνη με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους ανθρώπους.

Παράλληλα η συζήτηση στην Βουλή αναμένεται να «συμπέσει» και με τις ημερομηνίες της καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι στην συζήτηση στην Βουλή θα αναδείξει το γιατί η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν πρόκειται να λάβουν αναδρομικά παρά το γεγονός ότι τα δικαιούνται. 

Εστιάζοντας κυρίως στο ότι το σύνολο των οφειλόμενων είναι 3,9 δις ευρώ ενώ θα καταβληθούν μόλις 1,4 δις θέτοντας εκτός, ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των συνταξιούχων...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: