23.10.20

Γιατί ο πτωχευτικός ήταν η «κόκκινη γραμμή»...


Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα δεν ήταν πολιτικός κεραυνός εν αιθρία. Ηταν η αφετηρία της γενικής, και μετωπικής πολιτικής αντεπίθεσης στα μέτωπα της... οικονομίας και της πανδημίας που αποτελεί, για το επόμενο διάστημα, κεντρική και στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον σχεδιασμό αυτής της αντεπίθεσης η κατάθεση του – κοινωνικά και οικονομικά ακραίου – πτωχευτικού κώδικα ήταν η «κόκκινη γραμμή» για την Κουμουνδούρου. Και τούτο διότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το διπλό σοκ που προκαλεί στην κοινωνία η πανδημία και η ύφεση για να περάσει τα πιο νεοφιλελεύθερα μέτρα που προωθεί αυτή την στιγμή οποιαδήποτε κυβέρνηση, συντηρητική και μη, σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι:

•Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνον υπέρ και προς όφελος των τραπεζών. Κανένας δανειολήπτης, ούτε ο πιο ευάλωτος, δεν διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού του και δεν υπάρχει πλέον προστασία πρώτης κατοικίας για κανέναν.

•Ολοι οι πολίτες, ακόμη και οι ασθενέστεροι οικονομικά, αντιμετωπίζονται σαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Δεν έχουν καμία δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη και εναπόκειται αποκλειστικά και μόνον στην διάθεση των τραπεζών να αποφασίσουν εάν μπορεί να γίνει πρόταση των οφειλών ή να οδηγηθεί ο οφειλέτης σε αναγκαστική πτώχευση.

•Μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα καταλύεται ένα δικαίωμα, που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει, ούτε στα χρόνια των μνημονίων: Το δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων ακόμη και περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, το οποίο ήταν κατοχυρωμένο από το 1920. Τώρα, το άρθρο 109 του νέου πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι «για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται καταβολή της αποζημίωσης».

Η ρύθμιση αυτή, όπως και όλο το πνεύμα του πτωχευτικού κώδικα, διαπνέεται, όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από πλήρη απαξίωση των μικρομεσαίων στρωμάτων και των εργαζομένων. Και αποτελεί στοιχείο του ακραία νεοφιλελεύθερου δόγματος που εφαρμόζει με αταλάντευτη προσήλωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν μέσω βαθιάς ύφεσης και υγειονομικής κρίσης.

Είναι το δόγμα που οδηγεί σε μαζική φτωχοποίηση και οικονομικό – κοινωνικό χάος, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή. Ως απόδειξη αυτού του κοινωνικού κινδύνου στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται και τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, για την ανεργία και την ύφεση, από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και από το ΙΟΒΕ.

Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ δείχνουν κατάρρευση της απασχόλησης, έξοδο από την ενεργό εργασίας 100 έως 180 χιλιάδων εργαζομένων στο διάστημα Μαρτίου – Ιουλίου και εισοδηματική συρρίκνωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 31% των απασχολούμενων έχει μισθό κάτω από τον κατώτατο, ότι συνολική ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους, αντιμετωπίζοντας άμεσο κίνδυνο φτωχοποίησης.

Την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, το «παράρτημα» του ΣΕΒ, ακυρώνει τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις Σταϊκούρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και προειδοποιεί ότι η ύφεση μπορεί να παραταθεί και το 2021 και δη με ρυθμό οικονομικής συρρίκνωσης που μπορεί να φθάσει και στο 4%.

Για φέτος το ΙΟΒΕ βλέπει ύφεση 8%, ενώ ακόμη και στο καλό σενάριο – εκείνο μιας ανάκαμψης 4% το 2021 -  θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα χρειασθεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να βρεθεί στο επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη του 2019...

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: