22.9.20

H Novartis, η αποζημίωση και οι εγκληματίες του «λευκού κολάρου»...


Άρθρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Από το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα «Le Monde» πληροφορηθήκαμε στην Ελλάδα ότι στη Γαλλία η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία Novartis ύψους 385 εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε για να προωθήσει στη γαλλική αγορά το φάρμακο Lucentis.

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι και στην... Ιταλία επιβλήθηκε πρόστιμο στη Novartis και σε άλλη μία εταιρεία, ύψους 182,5 εκατομμυρίων ευρώ, πάλι για παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις για το ίδιο φάρμακο. Εντελώς «συμπτωματικά» για το φάρμακο Lucentis ερευνώνται ποινικά δύο υπουργοί της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015. 

Επιπλέον στην Ιταλία εκδόθηκε εντολή κατάσχεσης 2,3 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της Novartis στο πλαίσιο της έρευνας για απάτη που διενεργείται από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζω ότι η εταιρεία Novartis υποχρεώθηκε να καταβάλει ακόμη πρόστιμο 310 εκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ για να αποφύγει ποινική δίωξη για δωροδοκίες Ελλήνων πολιτικών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη μετάφραση του δικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Novartis ότι η Novartis με τις διεφθαρμένες πράξεις της αποσκοπούσε να επηρεάσει πράξεις Ελλήνων πολιτικών και της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, αρκετά εκατομμύρια ευρώ υποχρεώθηκε η Novartis να καταβάλει για διεφθαρμένες πράξεις, για παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις της, στο Βιετνάμ και στην Κορέα.

Για τα πρόστιμα που κατέβαλε η Novartis στη Γαλλία και την Ιταλία, στην Ελλάδα άκρα του τάφου σιωπή. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αγνόησαν παντελώς τις σχετικές ειδήσεις. Συνεχίζουν την αυτοκτονική επιλογή των ηγεσιών τους να καλύπτουν τα διεφθαρμένα στελέχη τους, τους φαύλους πολιτικούς που λήστεψαν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Την ίδια επαίσχυντη σιωπή επέδειξε και η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης. Προφανώς οι τεράστιες μπουκιές που εξασφάλισαν με την ευγενική χορηγία της διαπλοκής δεν τους επιτρέπουν να αρθρώσουν ούτε λέξη. Ευτυχώς υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που διέσωσαν την τιμή της δημοσιογραφίας.

Στην περίπτωση βέβαια του συμβιβασμού της Novartis με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, δοκίμασαν άλλη τακτική. Επιχείρησαν με ορυμαγδό δηλώσεων φαύλων πολιτικών, δημοσιογράφων και των «συνοδοιπόρων» τους να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο συμβιβασμός αυτός δεν αναφερόταν σε δωροδοκίες Ελλήνων πολιτικών, αλλά σε δωροδοκίες γιατρών και νοσοκόμων.

Δεν έπεισαν κανέναν, ούτε καν τα μέλη της πλειοψηφίας της διαβόητης προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνούσε δήθεν ποινικές μου ευθύνες, αλλά στην πραγματικότητα προσπαθούσε απεγνωσμένα να ξεπλύνει όχι μόνο το σκάνδαλο Novartis, αλλά και άλλα μεγάλα σκάνδαλα που διέπραξαν σε βάρος του ελληνικού λαού οι συμμορίτες με τα λευκά κολάρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής έσπευσε να ολοκληρώσει άρον άρον τις εργασίες της και παράνομα δεν μου επέτρεψε να αναφερθώ στον συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis.

Προ ολίγων ημερών πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι μια ομάδα διακεκριμένων έντιμων Ελλήνων πολιτών ζήτησε με εξώδικο από τον αρμόδιο υπουργό της σημερινής κυβέρνησης να διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis και να προβεί σε δέσμευση της περιουσίας της για τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο και στον ελληνικό λαό.

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων αλλά ματαιοπονούν.

Η Ν.Δ. κυβερνά ήδη 14 μήνες. Διάστημα υπεραρκετό για να ενημερωθεί και να διεκδικήσει αποζημίωση για τις παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις της Novartis για τη λεηλασία των χρημάτων του Δημοσίου και του λαού. Δεν το έπραξε μολονότι η παράλειψή της στοιχειοθετεί την αξιόποινη πράξη της απιστίας. Και δεν το έπραξε για δύο λόγους:

Η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis δεν συνάδει με το αφήγημά της ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι σκάνδαλο, αλλά σκευωρία του Τσίπρα και του Παπαγγελόπουλου.

Τρέμει το ενδεχόμενο αν υπάρξει δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης και πιεστεί η Novartis τα μεγαλοστελέχη της να αποκαλύψουν με ονόματα, ποσά, λογαριασμούς και στοιχεία ποιους δωροδόκησαν.

Αλλωστε ο κ. Φρουζής, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις δωροδοκίες της Novartis, κλήθηκε στην προκαταρκτική επιτροπή ως μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος μου, και μάλιστα πρώτος. Προφανής η σπουδή. Ανέμεναν να καταθέσει ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι σκάνδαλο, αλλά σκευωρία δική μου και του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ούτε και αυτός δεν τόλμησε να καταθέσει το παραμικρό σε βάρος μου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδεικνύει ύποπτη και πρωτοφανή αδράνεια στην αναζήτηση των μεγάλων αστικών και ποινικών ευθυνών της Novartis. Επιδεικνύει όμως ύποπτη και πρωτοφανή σπουδή στην εξουδετέρωση κάθε κινδύνου που απειλεί το αφήγημά της ότι η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα δεν είναι σκάνδαλο, όπως σε όλο τον κόσμο, αλλά σκευωρία.

Η Ν.Δ. στους 14 μήνες που είναι κυβέρνηση δεν δίστασε να παρανομήσει κατ’ επανάληψη προκειμένου να πείσει έστω και τους πλέον αφελείς από τους ψηφοφόρους της ότι η υπόθεση Novartis δεν είναι σκάνδαλο αλλά σκευωρία. Τις επόμενες ημέρες θα αναφερθώ αναλυτικά σε όλες τις παράνομες ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης. Σήμερα εντελώς ενδεικτικά θα εκθέσω με συντομία ελάχιστες από αυτές. Η κυβέρνηση:

● Εσπευσε να αντικαταστήσει παράνομα την κ. Θάνου και την κ. Παπασπύρου από τις θέσεις της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αντίστοιχα. Η Novartis και οι εγκληματίες του λευκού κολάρου έπρεπε οπωσδήποτε να προστατευθούν όχι μόνο από τους έντιμους εισαγγελείς, αλλά και από τις ανεξάρτητες αρχές που δεν επρόκειτο να συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» της κυβέρνησης και της διεφθαρμένης οικονομικής ολιγαρχίας.

● Εσπευσε να εξουδετερώσει την κ. Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της εισαγγελείς. Μεθόδευσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της εντελώς παράνομα. Οι ποινικές κατηγορίες σε βάρος της είχαν ήδη τεθεί στο αρχείο δύο φορές και ανεσύρθησαν παράνομα χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Αλλες δύο φορές είχαν αρχειοθετηθεί οι πειθαρχικές κατηγορίες σε βάρος της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.

● Επέτρεψε να εκβιάσουν δημόσια ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να υπάρξει επιτέλους κάποια υποτυπώδης, έστω και έωλη, κατηγορία σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη. Προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. απροκάλυπτα απειλούν και εκφοβίζουν την κ. Τουλουπάκη. Στόχος δεν είναι μόνο η κ. Τουλουπάκη αλλά κάθε έντιμος δικαστικός λειτουργός και κυρίως αυτός ή αυτή που θα τη διαδεχθεί στις έρευνες της υπόθεσης Novartis και άλλων μεγάλων σκανδάλων. Η περίεργη δε διάρρηξη στο σπίτι της κ. Τουλουπάκη ασφαλώς αποτελεί μήνυμα που απευθύνεται και στην ίδια και σε όλους τους εισαγγελείς και δικαστές: «Εάν ενοχλήσετε την πολιτική και οικονομική ελίτ, δεν θα νιώθετε ασφάλεια ούτε στο σπίτι σας…».

● Επιχείρησε να ποινικοποιήσει την ερευνητική δημοσιογραφία. Οι αντισυνταγματικές και παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης είναι αμέτρητες.

Ο ελληνικός λαός και η Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να τις ανεχθούν. Θα αντιδράσουν οπωσδήποτε. Είναι εμφανές ότι υφίσταται πλέον σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα μας, που απαιτεί μια μεγάλη δημοκρατική συσπείρωση για την υπεράσπισή της.

Ο χαριτωμένος στίχος από το τραγουδάκι της Αρλέτας «Σερενάτα» αποτυπώνει το τελευταίο ηχηρό μήνυμα της Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση: «Δεν θέλω να σε ξαναδώ… τα έκανες Σαλάτα».

ΥΓ.: Είναι σφόδρα πιθανό κάποιοι λαλίστατοι υποστηρικτές της Novartis να επιχειρηματολογήσουν ότι οι απαιτήσεις κατά της Novartis έχουν παραγραφεί και ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδίκησε αποζημίωση. Αν το τολμήσουν, οι απαντήσεις που θα λάβουν θα τους εκθέσουν ανεπανόρθωτα για άλλη μία φορά...

ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: