22.9.20

Η Μενδώνη «καίγεται» να εμφανιστεί αποτελεσματική στον Κ. Μητσοτάκη...


Στη Βουλή είπε πως θα περιμένει την απόφαση του ΣτΕ στις 6/11, στην πράξη βιάζεται να περάσει στο ΚΑΣ η απόσπαση των αρχαίων, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι....

 Οι Έλληνες αρχαιολόγοι τονίζουν ότι «η καταστροφική πορεία για τις αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται», μία ημέρα πριν την... εισαγωγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης.

 Στην τηλεδιάσκεψη αυτή, όπως τονίζεται, τα μέλη του ΚΑΣ «θα κληθούν να κρίνουν την τύχη του εξέχοντος αρχαιολογικού χώρου, για τη σημασία του οποίου έχει πάρει θέση η διεθνής επιστημονική κοινότητα, μελετητές του Βυζαντίου και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ «στο πλευρό των ειδικών συντάσσεται και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης», παρά την αντίθετη προπαγάνδα, όπως υπογραμμίζεται.

 Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι η υπόθεση ακύρωσης της σχετικής Υπουργικής Απόφασης εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προσφάτως η ημερομηνία εξέτασης επισπεύστηκε για την 6η Νοεμβρίου 2020 και επισημαίνουν την διγλωσσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. 

 «Γιατί, ενώ δηλώνει από βήματος της Βουλής ότι στις 6 Νοεμβρίου "το Δικαστήριο θα κρίνει και η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί στην όποια απόφαση του Σ.τ.Ε", η ίδια δεν περιμένει την απόφαση του Σ.τ.Ε., αλλά βιάζεται να φέρει για εξέταση την μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων;», αναρωτιούνται οι αρχαιολόγοι, δίνοντας μάλιστα και την απάντηση: «Για μία ακόμη αφορά εντυπωσιάζει η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Αττικό Μετρό να επιδείξουν στον πρωθυπουργό ότι "όλα πάνε ρολόι" και "το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις", τη στιγμή που ένα χρόνο μετά την αλλαγή του σχεδιασμού για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, το μόνο που μπορούν να επιδείξουν είναι συνεχή ατοπήματα και καθυστερήσεις». 

 Χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να ενημερωθούν οι πολίτες 

 Με εισαγγελική παρέμβαση δόθηκε εξάλλου η μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στην Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη, μία μέρα πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ που θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Το αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε κατατεθεί από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία επικαλέστηκε έννομο συμφέρον για να μπορεί να έχει γνώση της και να εκφράσει τις απόψεις της στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ. Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και απορρίφθηκε. 

 «Ήδη το ΚΑΣ από χθες μας έστειλε ανακοίνωση ότι προτίθεται να μπει η μελέτη της απόσπασης προς συζήτηση. Είχαμε καταθέσει αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις 8 Σεπτεμβρίου προκειμένου να μας παραδοθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης η μελέτη, δε λάβαμε καμία απάντηση, επαναλάβαμε το αίτημά μας γιατί μια παρέμβαση στο ΚΑΣ χωρίς να έχουμε καμία επαφή με την μελέτη δεν θα είχε νόημα» σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Φ. Δεληγιάννης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική. 

 Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κίνηση Πολιτών στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ θα εκπροσωπήσει η Αλέκα Αλεξοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ. «Είναι τεχνικό το ζήτημα καθώς η επαπειλούμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων καταστρέφει τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, και η Αλέκα Αλεξοπούλου είναι η πλέον κατάλληλη και αρμόδια για να παρέμβει» πρόσθεσε...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: