22.9.20

Σοβαρές ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας...


Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η φυσική καταστροφή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας, καθώς από τις πλημμύρες το σύνολο του υπόγειου χώρου του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιότητες, εργαλεία και μηχανήματα γέμισε με... νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων. Ζημιές έχουν προκληθεί και στον μηχανισμό του ανελκυστήρα και του συστήματος εξαερισμού του μουσείου. Ζημιές έχουν σημειωθεί και στη δημοτική πινακοθήκη της Καρδίτσας.

 Για τις ζημιές στο μουσείο ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας «διαθέτει υπόγειο χώρο αποθηκών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έκτασης περίπου 500 τμ. Διαθέτει υπόγειες αντλίες σε τρία σημεία, οι οποίες δεν δούλεψαν, καθώς είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις ώρες πριν την πλημμύρα». «Η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου», προστίθεται στη ανακοίνωση.

 Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι οι εξής: Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15 εκ. Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη. Μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης. Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο. Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου. Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα. 

Η υπουργός Πολιτισμού έχει δώσει εντολή να αγοραστούν κοντέινερ, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, ενώ στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται ότι το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα και λειτουργεί με γεννήτριες. Επίσης, η Λίνα Μενδώνη, «μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα της Δημοτικής Πινακοθήκης»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: