12.7.20

«Θέλουν να μας αδρανοποιήσουν στην ανατολική Μεσόγειο»...

Το διπλωματικό παιχνίδι διεκδίκησης ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και εάν αυτές δεν ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ, συνεχίζει ακάθεκτος ο...
 
Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, επιχειρεί να πείσει πως η Άγκυρα δεν είναι αυτή που προκαλεί εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως ο στόχος άλλων χωρών της Μεσογείου (όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Αίγυπτος) είναι να αδρανοποιήσουν την Τουρκία και να μην την αφήσουν να διεκδικήσει τα δικαιώματά της όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες.

«Τους είπαμε ξανά και ξανά, ότι αυτό είναι λάθος και παράνομο. Υπογραμμίσαμε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί πως θα προστατεύσει τα δικαιώματά της. Στόχος τους είναι να περιορίσουν την Τουρκία –που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο– σε μια μικρή ακτογραμμή ικανή μόνο για να πιάνει ψάρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε επίσης πως η Άγκυρα δεν θέλει ένταση στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας με νόημα πως οι ενεργειακοί πόροι ««μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες σε ολόκληρη την περιοχή». Εξάλλου, υποστήριξε πως για ακόμα μια φορά που η χώρα του είναι ανοιχτή σε προτάσεις και σε συνεργία.

Όσο για το θέμα της Λιβύης, κάλεσε να απομακρυνθούν οι μισθοφόροι από την αφρικανική χώρα, λησμονώντας τη στρατιωτική συμβολή της Άγκυρας στο πλευρό του Σάρατζ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ αύριο (Δευτέρα) θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Άγκυρας, με τα ζητήματα των εξορύξεων και της Αγίας Σοφίας να τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών. Αν και η Ελλάδα προτείνει να υιοθετηθούν «ισχυρά μέτρα» κατά της γειτονικής χώρας, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αναμένονται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας...


Δεν υπάρχουν σχόλια: