12.7.20

Η ΝΔ ανταποδίδει τη χάρη στους σχολάρχες χορηγούς της...

«Με το νέο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, η κυβέρνηση ανταποδίδει τη στήριξη στους σχολάρχες χορηγούς της» λέει στο tvxs.gr o Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος).

«Το κάνει μάλιστα με ένα...

ακραίο και εκδικητικό εναντίον των εκπαιδευτικών σχέδιο νόμου που διαλύει εντελώς τις εργασιακές τους σχέσεις και καθιστά τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου αδύνατη. Θέλουν να μετατρέψουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φιμωμένους, να εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τα καλοκαίρια, χωρίς φυσικά να πληρώνονται. Θα μπούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους» λέει στο tvxs.gr o Μιχάλης Κουρουτός

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, περιγράφει πως η συνεξάρτηση της ΝΔ με τους ιδιοκτήτες κάποιων σχολείων, δεν είναι νέα ιστορία και υπογραμμίζει ότι με το νέο νομοσχέδιο αποσύρεται η ουσιαστική εποπτεία από τα ιδιωτικά σχολεία, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετατροπή τους σε ένα μηχανισμό παραγωγής «άριστων» τίτλων, ενώ «...θα βλάψει την ισονομία ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα και στους μαθητές των σχολείων - σούπερ μάρκετ που οραματίζονται οι χορηγοί - σχολάρχες και η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως».

Πότε μάθατε ότι ιδιωτικά σχολεία είναι χορηγοί της ΝΔ;
Ήταν γνωστό σε εμάς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει διασύνδεση και συνεννόηση κάποιων σχολαρχών σε υψηλό επίπεδο με τη ΝΔ, ωστόσο για τις χορηγίες ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου στο κυβερνών κόμμα έλαβα γνώση πριν από λίγες ημέρες. Όταν πληροφορηθήκαμε για την οικονομική αυτή σχέση, αισθανθήκαμε και εγώ προσωπικά και τα στελέχη της Ομοσπονδίας μεγάλη απογοήτευση. Αντιληφθήκαμε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες διαλόγου και συνεννόησης, όταν απέναντι μιλάει το χρήμα.

Η ΝΔ λέει ότι το επιτρέπει ο νόμος. Είναι νόμιμο αλλά μη ηθικό;

Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (τουλάχιστον μέχρι το 2017) έδινε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές σε κόμματα. Είναι όμως τα ιδιωτικά σχολεία αμιγείς επιχειρήσεις; Τουλάχιστον σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία, όχι. Είναι πάροχοι δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών, εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και, φυσικά, τον εκάστοτε Υπουργό. Αν μου επιτρέπετε να κάνω έναν παραλληλισμό, είναι σαν να ανακαλύπτει η κοινωνία ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα κάνει δωρεά στην Κεντρική Ένωση Διαιτητών. Επομένως, δεν είναι απλώς μια μη ηθική ενέργεια, είναι πολιτικά έκθετη και νομικά αμφιλεγόμενη, μια ενέργεια που «σημαδεύει» την τράπουλα. Φέρνει, δε, στο νου την γνωστή ρήση του ιστορικού Προέδρου της ΟΙΕΛΕ Γιώργου Φυσάκη, ο οποίος είχε πει «οι ιδιοκτήτες πολεμάνε με τα λεφτά τους για τα λεφτά τους, οι εκπαιδευτικοί παλεύουν με τους αγώνες τους για την Παιδεία». Σήμερα ζούμε την τελική φάση της προσπάθειας επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων για να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε επιχειρήσεις και να καταργήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό το σχεδιασμό...

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: