2.1.20

Θρήνος μετά την Πρωτοχρονιά: Η τραγωδία του Ibrox το 1971...

Μία μέρα σαν σήμερα (2/1) το 1971 η Σκωτία και ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος θρήνησε 66 θύματα στο ντέρμπι ανάμεσα στη Ρέιντζερς και τη Σέλτικ.

Δεύτερη μέρα του...
χρόνου μετά την Πρωτοχρονιά του 1971, τι καλύτερο από το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα στη Ρέιντζερς και τη Σέλτικ, το Old Firm derby του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Εκείνη η μέρα έμελλε να αποτελέσει μία από τις «μαύρες» του βρετανικού ποδοσφαίρου, αφού συνέβη η μεγαλύτερη τραγωδία μέχρι το Χίλσμπορο το 1989.

Το στάδιο Ibrox ήταν κατάμεστο από τους 80.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το μεγάλο ντέρμπι. Ο Τζίμι Τζόνστοουν έκανε το 1-0 για τη Σέλτικ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί φίλοι των γηπεδούχων να αποχωρήσει μαζικά από το στάδιο.



Ωστόσο, η Ρέιντζερς ισοφαρίζει σε 1-1 στις καθυστερήσεις και αρκετοί οπαδοί προσπαθούν να επιστρέψουν στο γήπεδο, ενώ άλλοι συνεχίζουν να αποχωρούν. Έτσι, τα κάγκελα στα σκαλιά της εξόδου 13 υποχωρούν και δεκάδες άνθρωποι καταπλακώνονται χάνοντας τη ζωή τους από ασφυξία.

Ο απολογισμός 66 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες, ανάμεσα στα θύματα και παιδιά, με τον νεότερο νεκρό να είναι ο 9χρονος, Νάιτζελ Πάτρικ. Η επίσημη έρευνα για το ατύχημα απορρίπτει την αρχική υπόθεση, καθώς όλοι οι θεατές, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατευθύνονταν προς την ίδια κατεύθυνση όταν συνέβη το μοιραίο.

Εξαιτίας του δυστυχήματος το Ibrox ανακατασκευάστηκε και το 1990 η Ρέιντζερς εκσυγχρόνισε απόλυτα το γήπεδο. Το 2001 με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη τραγωδία σε εκείνο το σημείο τοποθετήθηκε μνημείο με τα ονόματα των νεκρών κάτω από το άγαλμα του τότε αρχηγού, Τζον Γκρέιγκ...

sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: