30.6.19

Γιατί και ο Τσίπρας θα έκανε εκλογές τον 15Αυγουστο!...

Η πολιτική αριθμητική των συνεργασιών είναι αμείλικτη και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Χριστίνα Κοραή

Το κύμα των αντιδράσεων που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εάν η ΝΔ δεν έχει ισχυρή λαϊκή εντολή, η χώρα θα ξαναπάει σε εκλογές τον Αύγουστο, αποτελεί κορύφωση του...
στρουθοκαμηλισμού και της υποκρισίας. Δηλαδή τι διαφορετικό θα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας εάν γινόταν πραγματικότητα το θαύμα που επικαλείται, ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει έστω και με μία ψήφο τη ΝΔ στις 7 Ιουλίου; Με ποιά κόμματα θα συνεργαζόταν;

Η πολιτική αριθμητική των συνεργασιών είναι αμείλικτη και για τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε η προσφυγή στις κάλπες μέσα στον 15Αύγουστο θα ήταν μονόδρομος και για κ.Τσίπρα. Έχουμε και λέμε:

*Ο σταθερός και πιστός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, έχουν διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθησαν. Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα κατέβουν οι ΑΝΕΛ στις εθνικές εκλογές και αναγνώρισε τη νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Ο κ.Τσίπρας έχει δηλώσει ρητά και απερίφραστα ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την δυναμική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη μάχη υπέρ της ευρείας νίκης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν τρέφει εκτίμηση ούτε στην πρό Κυριάκου, ΝΔ.

*Ούτε το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι θα ήταν πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη του που θα ήθελαν μια τέτοια προοπτική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι αφοπλιστική για τα πεπραγμένα των συνεργασιών του κ.Τσίπρα. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έκανε στα τεσσεράμισι χρόνια για μια κυβερνητική συνεργασία με την κυρία Φώφη Γεννηματά. Αντίθετα μήνες πριν τη νίκη του 2015 είχε κλείσει το deal με την λαϊκή δεξιά του Πάνου Καμμένου την οποία η ΝΔ αποκαλεί ακροδεξιά. Και σήμερα βασικά τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ θέλει να προσεταιριστεί. Ακόμη και την «Προοδευτική Συμμαχία» ως προεκλογικό άρμα την χρησιμοποιεί, δεν την πρόσθεσε καν στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε στο παρελθόν με τις συνιστώσες. Όσον αφορά στην κυρία Φώφη Γεννηματά αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «νέα δεξιά». Επιθετικός μαζί της είναι και ο Αλέξης Τσίπρας που την κατηγορεί ως δεκανίκι της ΝΔ. Αλλά και τα προβλήματα μεταξύ τους να ξεπερνούσαν, δεν θα έπιαναν τις 151 ψήφους, θα ήθελαν και τρίτο κόμμα για να κυβερνήσουν παρά το γεγονός ότι ακόμη ισχύει η ενισχυμένη αναλογική. Ο ίδιος βαθμός δυσκολίας συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και με τη ΝΔ ως γνωστόν.

*Για τελευταίο άφησα το καλύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΜέΡΑ25 εάν έμπαινε στη Βουλή; Ακόμη και τώρα ο Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης δεν είναι μεν υπέρ του grexit αλλά αν γινόταν δεν θα τον χαλούσε, όπως ξεκαθάρισε. Οσο για την «βαρουφακιάδα» του πρώτου εξαμήνου του 2015 για την οποία υπάρχουν ιστορικές ευθύνες, ήταν η αιτία να ανακηρυχθεί ο κ.Τσίπρας διεθνώς ως ο mr kolotouba. Και να ψέλλιζε σήμερα ότι μπορεί να συνεργαζόταν ξανά με τον Βαρουφάκη, θα του έφευγαν σωρηδόν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι του.

Από την άλλη βέβαια ούτε ο κ.Μητσοτάκης θα συνεργαζόταν με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Εν ολίγοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ...ανάδελφοι. Παρ´ όλ´ αυτά ο κ.Τσίπρας κατήγγειλε τον κ.Μητσοτάκη ότι εκβιάζει αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο εάν δεν πάρει αυτοδυναμία. «Η Παναγιά μαζί μας!» δήλωσε. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Γι αυτό εφευρίσκει παραμύθια με δράκους». Μόνο που αυτά τα παραμύθια και οι δράκοι θα αφορούσαν και τον απερχόμενο πρωθυπουργό εάν ήταν ο νικητής.

Η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση στην παρούσα φάση και φαίνεται για πρώτη φορά ότι οι πολίτες στην πλειονότητα τους είναι υπέρ μιας τέτοιας κυβερνητικής λύσης που έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην απλή αναλογική αν ο κ.Τσίπρας όντως την πίστευε-ανεξαρτήτως του εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν του 3,5% ή του 36%- θα έπρεπε να ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα έφερνε με δόξα και τιμή μετά την ιστορική νίκη του Ιανουάριου του 2015. Δεν το έκανε. Η επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με την διαπραγμάτευση βρίσκεται εν κενώ. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε την ενισχυμένη αναλογική με το μπόνους των 50 εδρών και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τις οποίες όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα τις ξανακερδίσει. Την απλή αναλογική την ψήφισε με αποκλειστικό στόχο να δημιουργήσει αναχώματα στην επόμενη κυβέρνηση που έβλεπε ότι θα είναι της ΝΔ.

Ας βρει λοιπόν άλλα, πιο πειστικά όπλα στην προεκλογική του φαρέτρα που μέρα με την ημέρα αποδυναμώνεται όλο και πιο πολύ...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: