1.11.18

Καθοριστικοί οι επόμενοι μήνες...

Πυκνό σε πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως θα είναι το τετράμηνο που ακολουθεί. Οι δύο τελευταίοι μήνες, δηλαδή, αυτού του χρόνου και οι...
δύο πρώτοι του επόμενου. Από την έκβαση αυτών των εξελίξεων το πιθανότερο είναι ότι θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Μέσα στον Νοέμβριο αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για την τροποποίηση του Συντάγματος. Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου του 2019.

Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα έχει διευκρινιστεί πλήρως το θέμα με τις συντάξεις.

Στη διάρκεια του τετραμήνου θα αποσαφηνιστούν ζητήματα που αφορούν την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως και όσα αναφέρονται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

Αναμένεται, επίσης, να έχει πραγματοποιηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές και να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για τις δυνατότητες και το πλαίσιο κάλυψης των δανειακών αναγκών της.

Μέσα στον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, αν βέβαια στη γείτονα όλα πάνε όπως τα σχεδιάζουν ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του.

Πράγμα που σημαίνει πως λίγο νωρίτερα μάλλον θα έχει ολοκληρωθεί η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και θα έχει διαμορφωθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία, για τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.

Η πολιτική θεματολογία του τετραμήνου περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Η συνταγματική αναθεώρηση αφορά την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής.

Αφορά δηλαδή μια νέα μεταπολίτευση, με νέα αρχιτεκτονική για το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα της χώρας, τις κοινωνικές σχέσεις και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της δημιουργούν ένα διαφορετικό περιβάλλον στα Βαλκάνια και τοποθετούν σε άλλη βάση τη σχέση της Ελλάδας με τους γείτονές της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν συγκροτημένα και ολοκληρωμένα προγράμματα θέσεων τόσο για τα άμεσα όσο και για τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη χώρα. Θα τολμήσουν ή θα μείνουν δέσμια μικροκομματικών επιδιώξεων;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: