31.8.18

Πορτογαλικό μοντέλο...

Το φετινό καλοκαίρι, με την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, έκλεισε μια επώδυνη περίοδος και πλέον στο Μαξίμου η δομική στόχευση δεν είναι άλλη από την...
ολοκληρωτική στροφή στην οικονομία και την διανομή στην κοινωνία των πρώτων μεταμνημονιακών κερδών.

Η Ιθάκη κι ο ανασχηματισμός ήταν τα πρώτα βήματα σ΄αυτήν την στροφή, και το επόμενο θα είναι εκείνο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Οι τελευταίες σελίδες των εξαγγελιών αυτών εκπονούνται ήδη από το οικονομικό επιτελείο και θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους έως 25 ετών, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, μια σειρά από φοροελαφρύνσεις καθώς και την απόδοση του – πάγιου πλέον – κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα.

Ειδικά, δε, για τις φοροελαφρύνσεις, όπου διαφαίνεται δημοσιονομικός χώρος 500 εκατομμυρίων έως 1 δις ευρώ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ – ενδεχομένως έως και 30% - καθώς και γενναίες απαλλαγές για μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

Οι «παλιοί δαίμονες» του ΔΝΤ

Το μεγάλο όμως, και καθοριστικό, βήμα που θα κρίνει την δυναμική της κυβερνητικής επανεκκίνησης και, κατ’ επέκταση και την πορεία της προς τις εκλογές, θεωρείται εκείνο της αναστολής των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, εξέπεμψαν εκ νέου χθες το μήνυμα ότι η μείωση των συντάξεων δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Προκειμένου ωστόσο αυτή η βεβαιότητα να μεταφραστεί και σε πολιτική πράξη, η πρώτη αναμέτρηση που θα κληθεί να κερδίσει η κυβέρνηση θα γίνει κόντρα στους παλιούς «δαίμονες» - κόντρα στο ΔΝΤ...

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: