1.7.18

«Κληρώνει» για την Άνγκελα Μέρκελ...


Δύο ημέρες μετά από μία ακόμη αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό και εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Γερμανία με άλλες χώρες, η Άνγκελα Μέρκελ δίνει ίσως την...
πιο κρίσιμη μάχη της σταδιοδρομίας της για να διασώσει την πολιτική της καριέρα.

Στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει η ηγετική ομάδα του CSU, των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, που έχουν βάλει πολύ δύσκολα στην καγκελάριο αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ενώ το τελεσίγραφο που είχε δώσει το αδελφό κόμμα στην Α. Μέρκελ έληξε το βράδυ του Σαββάτου. Παράλληλα, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει και το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις.

Η συμφωνία στην οποία έφθασαν οι ηγέτες της Ε.Ε. τα ξημερώματα της Παρασκευής αποτέλεσε ένα βήμα εκτόνωσης της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει η καγκελάριος και απειλεί όχι μόνο τη συνοχή της κοινοβουλευτικής της ομάδας, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησής της, όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.

Το κομβικό ραντεβού
Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις των Χριστιανοκοινωνιστών στη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν θετικές, η Άνγκελα Μέρκελ είχε έκτακτη συνάντηση, το Σάββατο, με τον Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να επιχειρήσει η καγκελάριος να πείσει τον υπουργό της να μην προχωρήσει στα ακραία μέτρα με τα οποία έχει απειλήσει αναφορικά με την απέλαση μεταναστών και τον έλεγχο στα σύνορα. Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση μετά τη συνάντηση.

Χθες, η γγ του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανέλαβε, με 14σέλιδη επιστολή της προς όλα τα μέλη, να εξηγήσει την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, για την επαναπροώθηση μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει ήδη απορριφθεί σε άλλη, κοινοτική, χώρα.

Οι διαψεύσεις φέρνουν αμφισβήτηση
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Σέντερ, διάδοχος του Ζεεχόφερ στην πρωθυπουργία της περιοχής, έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά για τα αποτελέσματα της συμφωνίας, όμως δεν έχει πειστεί το σύνολο του CSU.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ η Άνγκελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει ότι σύναψε διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκές χώρες για την επιστροφή προσφύγων, αρκετές κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ε.Ε. έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση αυτή, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διευθυντή της Κ.Ο. της CSU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και ενός εκ των τριών ισχυρότερων στελεχών του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος δήλωσε στην κυριακάτικη Bild ότι λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «μπορεί κανείς να αμφιβάλλει σχετικά με το εάν τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι όλα πραγματικότητα ή όχι».

Το AfD καραδοκεί
Αν πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποφασίσουν απόψε να πάρουν διαφορετικούς δρόμους, θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1949 που τα δύο κόμματα δεν θα έχουν κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Bundestag.

Και φυσικά μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μέρκελ με το ακροδεξιό AfD να... καραδοκεί για να αποσπάσει μεγάλο μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: