31.5.18

Οι απαράδεκτες «γκέλες» του Έτινγκερ...

Αποτέλεσμα εικόνας για ÎµÏ„Î¹Î½Î³ÎºÎµÏΟ αθυρόστομος Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ "ξαναχτύπησε"! Αυτήν τη φορά δεν δίστασε να πει στους Ιταλούς ότι «οι αγορές θα τους μάθουν να ψηφίζουν σωστά», προκαλώντας τη...
γενική κατακραυγή, όσο και αν στη συνέχεια επιχείρησε να "τα μαζέψει".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, έσπευσε να απαντήσει στον Γερμανό Επίτροπο «να σέβεται τους ψηφοφόρους», ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποστασιοποιήθηκε πλήρως κάνοντας λόγο για "απερίσκεπτη" ενέργεια. Στην ίδια την Ιταλία το σύνολο του Τύπου αλλά και τα περισσότερα κόμματα κατέκριναν τις δηλώσεις Έτινγκερ, ενώ ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε την παραίτησή του.

Ακόμη και στην πατρίδα του τη Γερμανία ο Έτινγκερ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με την εφημερίδα Handelsblatt μάλιστα σε κύριο άρθρο της να λέει ευγενικά στον Επίτροπο "να σωπάσει"!

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί ένας έμπειρος πολιτικός που μετέχει στο Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ να κάνει ένα τέτοιο ολίσθημα; Κανένα πρόβλημα! Δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά που ο Έτινγκερ κάνει μια τέτοια απαράδεκτη "γκάφα", όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα Ιλ Τζιορνάλε. Το 2003 ο Ετινγκερ είχε χαρακτηρίσει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ιταλία ως "εγγενώς ακυβέρνητες χώρες", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το 2007, όταν ήταν Πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Βάδης Βυρτεμβέργης, ο Έτινγκερ είχε κατηγορηθεί ως φιλο-Ναζί, επειδή στη διάρκεια της κηδείας του Χανς Φίλμπιγκερ, ο οποίος ήταν στρατιωτικός δικαστής κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, o Έτινγκερ είπε πως δεν θυμάται καθόλου τη δραστηριότητα που είχε στο καθεστώς του Χίτλερ. Ακόμα και η Μέρκελ, τότε, κατηγόρησε δημοσίως τον Έτινγκερ -ήταν στο ίδιο κόμμα - αναγκάζοντας να ζητήσει συγγνώμη. Το 2010, ο Έτινγκερ κατηγορήθηκε στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του σε think tank που ήταν γνωστό για αντισημιτικές θέσεις.

Το 2011 ο Επίτροπος είπε στην εφημερίδα Bild ότι οι σημαίες των χωρών που διέπονται από διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, θα έπρεπε να κυματίζουν ...μεσίστιες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. «Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα συμβολικό μέτρο, αλλά θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα», είχε πει τότε ο Γερμανός Επίτροπος, και πρότεινε οι χώρες αυτές να δίνουν προσωρινά μέρος της κυριαρχίας τους σε θέματα προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Το μέτρο θα ήταν μια πραγματική πρόκληση για κάθε μία των κυβερνήσεων αυτών και θα εμπόδιζε όλες τις χώρες να έχουν υπερβολικό χρέος », είχε πει ο Έτινγκερ, προκαλώντας την οργή του Γιούνκερ με αποτέλεσμα να ζητήσει και πάλι συγγνώμη.

Την ίδια χρονιά, ο Έτινγκερ επέκρινε σκληρά την ιταλική κυβέρνηση για το πώς είχε διαχειριστεί την κρίση του εθνικού χρέους. «Η Ιταλία έχει αντιδράσει άσχημα στην κρίση», δήλωσε ο Ετινγκερ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ενήργησε ανεύθυνα». «Η παρέμβαση Έτινγκερ σε άλλες χώρες στόχευε επίσης την Ελλάδα και τη Γαλλία», γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: «Το 2011 ο Έτινγκερ έβαλε στο στόχαστρο την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Είχε πει: Το ευρώ κινδυνεύει ακόμη περισσότερο: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει το ενιαίο νόμισμα σε μια ακόμη μεγαλύτερη επικίνδυνη κατάσταση, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες».

Το 2014 επιτέθηκε στη Γαλλία που την κατηγόρησε ότι ήταν «μια χώρα -υπότροπος» για το έλλειμμα, μια χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί «με αυστηρότητα». Δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε η καταιγίδα στη Βαρσοβία. Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία της ΕΕ τότε ο Έτινγκερ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί η Πολωνία «υπό επιτήρηση» μετά το νόμο που ειχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2015, που έδωσε η κυβέρνηση τον έλεγχο των δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Ένα άλλο χάος προέκυψε από τις δηλώσεις του στη βελγική γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας, καθώς ο Έτινγκερ είπε ότι είναι «μια μικρή περιοχή που κυβερνάται από μια χούφτα κομμουνιστές οι οποίοι εμποδίζουν την Ευρώπη». Πέρυσι ο Έτινγκερ παρά λίγο να προκαλέσει μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο με την Κίνα όταν σε ομιλία του χαρακτήρισε "σχιστομάτηδες" τους Κινέζους. Για να ζητήσει και πάλι συγγνώμη, λέγοντας πως τρέφει «μεγάλο σεβασμό για τη δυναμική της κινεζικής οικονομίας, η Κίνα είναι εταίρος και σκληρός ανταγωνιστής».

Την ίδια περίοδο, σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Spiegel, εμφανιζόταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος να κάνει σχόλιο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τονίζοντας ότι «επιβλήθηκε» στη γερμανική κοινωνία. Σε μια άλλη "γκάφα" ο σημερινός επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων είχε χαρακτηρίσει τους Προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυταρχικούς τραμπούκους».

«Σε έναν κόσμο που ρέπει προς την αταξία (...), με αυταρχικούς τραμπούκους ολοένα και πιο θορυβώδεις στην Άγκυρα, τη Μόσχα και ενδεχομένως ακόμη και σε μια πτέρυγα του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, χρειαζόμαστε σταθερότητα, χρειαζόμαστε αξιόπιστες αξίες και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γερμανός Επίτροπος κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στις Βρυξέλλες.

«Η δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ τίθεται επανειλημμένα υπό αμφισβήτηση, η οποία σχετίζεται με τις περίπλοκες δομές της ευρωπαϊκής κοινότητας κρατών που είναι ακατανόητες για τους περισσότερους πολίτες. Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών της ΕΕ καλούνται να μην σχολιάζουν τις εκλογές στα κράτη μέλη. Διαφορετικά, θα αποτελέσουν στόχους. Να είστε σιωπηλοί», έγραψε χαρακτηριστικά η Handelsblatt αναφερόμενη στον Έτινγκερ για να προσθέσει: «Αν κερδίσει η Λέγκα, η ζώνη του ευρώ θα αντιμετωπίσει μια ιταλική οικονομική κρίση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος. Ο κύριος ένοχος θα είναι οι ανεύθυνοι Ιταλοί πολιτικοί. Αλλά ο Έτινγκερ έριξε λάδι στη φωτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: