1.2.18

Νέα χαλάρωση στα Capital Controls...

Τι αλλάζει από σήμερα...

Νέα χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα...
όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Από σήμερα Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου η σχετική απόφαση προβλέπει το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Το νέο όριο αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο νέας χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων η οποία θα επιταχύνεται όσο αυξάνονται οι καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και την κανονική έξοδο στις αγορές.

Οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν καταστρώσει σχέδιο εξόδου από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...


topontiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: