1.2.18

Επικίνδυνα παιχνίδια...

Αυτοί που διοργανώνουν τα συλλαλητήρια ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να πιέσουν την κυβέρνηση να...
μην αποδεχτεί μια συμφωνία με τη γείτονα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όμως, φάνηκε πως κάποιοι το αξιοποίησαν για να στήσουν πολιτική καριέρα.

Η Εκκλησία, που άλλοτε ευλογεί τα συλλαλητήρια και άλλοτε αποστασιοποιείται από αυτά, έχει σταθερό σημείο αναφοράς τα ιδιαίτερα συμφέροντά της στην περιοχή. Αλλά και τα κόμματα που έμμεσα ή άμεσα συμμετέχουν σ' αυτές τις εκδηλώσεις έχουν τους δικούς τους στόχους. Με δυο λόγια, πίσω από τον γενικό διακηρυγμένο σκοπό υπάρχουν και άλλοι, όχι και τόσο αθώοι.

Η Ν.Δ. από την αρχή επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα ως εκδήλωση γενικότερα αντικυβερνητική. Ταυτόχρονα προσπάθησε -και προσπαθεί- να γεφυρώσει την εσωτερική της διαίρεση.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. προσπαθούν να κρατήσουν την επαφή τους με τμήματα της παραδοσιακής Δεξιάς και η παραδοσιακή Κεντροαριστερά να κρατήσει αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να χάνει επαφή με τις διαθέσεις μιας μερίδας της κοινωνίας.

Ενα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που καλοβλέπει τα συλλαλητήρια έχει την εντύπωση πως αν τους δώσει γενικότερο αντιΝΑΤΟϊκό περιεχόμενο δεν θα καταφέρει, ίσως, να τα στρέψει σε άλλη κατεύθυνση, αλλά θα πετύχει -έτσι νομίζει- να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ένα τμήμα της κοινωνίας που έχει αγνά πατριωτικά αισθήματα και διαδηλώνει από συσσωρευμένη αγανάκτηση για όσα βιώνει στην εποχή των μνημονίων.

Ευτυχώς, πάντως, που υπάρχουν σε όλους τους χώρους, εκτός βέβαια από την Ακροδεξιά, δημοκρατικοί πολίτες οι οποίοι δεν υιοθετούν την εθνικιστική μισαλλοδοξία.

Οσοι δεν θέλουν να υποταχθούν στον εθνικισμό, αλλά να τον αξιοποιήσουν για τους δικούς τους σκοπούς, παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι. Ο εθνικισμός δεν τιθασεύεται αν θεριέψει. Προκαλεί διχασμό στη χώρα όπου αναπτύσσεται και ενώνει τον λαό της χώρας ενάντια στην οποία στρέφεται, καθώς εκλαμβάνεται από αυτόν ως εθνική απειλή.

Το χειρότερο όλων είναι ότι τα συλλαλητήρια αξιοποιεί η Χρυσή Αυγή για να προωθήσει τις ρατσιστικές αντιλήψεις της περί έθνους και φυλής, να εξαγνιστεί στην κολυμβήθρα του εθνικολαϊκισμού και να θέσει βάσεις αποδοχής στη συνείδηση ευρύτερων συντηρητικών μαζών. Αυτό δεν το βλέπουν;...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: