1.6.17

Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Νότιας Κορέας...

Στις ισχυρές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο...
αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Ελληνοκορεατικού Φόρουμ Συνεργασίας 2017, με θέμα «ICT & Smart Government and Eco-Friendly Smart City», παρουσία του πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Ahn Youngjip και εκπροσώπων του τραπεζικού τομέα, της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασία των δύο χωρών για την εξεύρεση λύσεων για το επιχειρείν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως είπε, «απαιτείται να επωφεληθούμε από τις θετικές προοπτικές της παγκοσμιοποίησης. Εν μέσω της υποβάθμισης των αξιών, των εισοδημάτων, των ποιοτικών προτύπων, μπορούμε να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες. Για μία νέα οικονομία, μία κοινωνία της γνώσης της επιστήμης, της αποδοτικότητας των πόρων, της κυκλικής οικονομίας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για την ανάγκη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ ειδικότερα ανέλυσε την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, κάνοντας λόγο για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.

«Η κυβέρνηση πιστεύει σε έναν νέο τρόπο διαχείρισης αποβλήτων, για το καλό της κοινωνίας και του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στόχος είναι να διπλασιαστούν τα ποσοστά της ανακύκλωσης, ενώ στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες είναι η ανάκτηση και η επαναχρησιμοποίηση.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων και τη βιώσιμη αξιοποίηση των πόρων στην ΤΑ, ενώ σημαντικές προοπτικές ανέδειξε και για τον τομέα των βιομηχανικών αποβλήτων.

Υπενθύμισε, μάλιστα, το 1,5 δισεκατομμύριο ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα για τους εν λόγω τομείς, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση διάθεση 150 εκατομμυρίων στην Περιφέρεια Αττικής, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

«Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Οι οικονομικοί πόροι, η επιστημονική γνώση και η πολιτική βούληση για την αρωγή των περιφερειών και για να προσφερθεί η γνώση της αγοράς και της επιστήμης στο να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας, στο πλαίσιο του νέου πλάνου της χώρας για την κυκλική οικονομία, το οποίο έχει εγκριθεί σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο.

Όπως έκανε γνωστό, υπό σύσταση βρίσκεται διυπουργική επιτροπή για να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την κυκλική οικονομία και να ενισχυθεί με νέα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία ο τομέας.

«Θέλουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τους πόρους, και να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την επιστήμη», ανέφερε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανάσχεση της σημαντικής απώλεια τεχνογνωσίας των νέων Ελλήνων επιστημόνων, εξαιτίας του brain drain.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, στο τέλος του μήνα αναμένεται ο νέος νόμος για την ανακύκλωση, με στόχο την μόχλευση περισσότερων πόρων προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, χάνεται το 40% των φόρων εξαιτίας του υφισταμένου πλαισίου, ενώ στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι πόροι στην πραγματική οικονομία και στις περιφέρειες, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, συνδέοντας τα τέλη για τη διαχείριση με τους εθνικούς στόχους. Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος τόνισε: «Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον».

Σημειώνεται ότι η Νότια Κορέα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: