1.5.17

Υπάρχει μέλλον για το Εργατικό Δίκαιο;...

Διαλέξεις  του γάλλου στοχαστή, Alain Supiot: Υπάρχει μέλλον για το Εργατικό Δίκαιο;Διαλέξεις του γάλλου στοχαστή, Alain Supiot...

Τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεωρητικούς του εργατικού δικαίου διεθνώς, τον...
καθηγητή του Collège de France Alain Supiot  θα απονείμει μεθαύριο,  Τετάρτη, 3 Μαΐου  η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
        
Με  αφορμή το γεγονός αυτό ο Alain Supiot θα δώσει δύο διαλέξεις στη Θεσσαλονίκη.
        
Η πρώτη διάλεξη, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαΐου, κατά την τελετή αναγόρευσής του, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (18:00)  και θα είναι με θέμα «Σκέψεις γύρω από την εξασθένηση του κράτους».
        
Για το έργο του Supiot  και τη συμβολή του στην προαγωγή του εργατικού και, ευρύτερακ. , του κοινωνικού δικαίου θα μιλήσουν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Άγγελος Στεργίου, Πέτρος Στάγκος και Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου.
        
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Ευρυγένης» του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου  (18:00), θα διεξαχθεί συζήτηση υπό τον γενικό τίτλο «Υπάρχει μέλλον για το Εργατικό Δίκαιο;».  Ομιλητές  θα είναι οι   καθηγητές κ.κ. Supiot και   Στάγκος και  συντονίστρια της συζήτησης η καθηγήτρια κυρία Δεληγιάννη-Δημητράκου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη ενώ  θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από και προς τα Ελληνικά και τα Γαλλικά.
        
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Supiot είναι ένας από τους πλέον εξέχοντες στοχαστές του εργατικού δικαίου. Ξεπερνώντας τα στενά όρια του επιστημονικού κλάδου του δικαίου, ο εν λόγω Γάλλος καθηγητής προσεγγίζει το κοινωνικό δίκαιο μέσα από το πρίσμα και πολλών άλλων επιστημών, όχι μόνο των ανθρωπιστικών αλλά και των θετικών.
        
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την επίδραση του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας στο εργατικό δίκαιο, ενώ στο επίκεντρο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος βρίσκονται πάντοτε οι διαρκείς μετεξελίξεις της οικονομίας και οι  κίνδυνοι που αυτές γεννούν για τον κόσμο της εργασίας.
        
Παράλληλα,  έχει διατελέσει καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Poitiers και της Νάντης, ενώ το 2012 έγινε ο πρώτος εργατολόγος που εξελέγη καθηγητής στο Collège de France, στο οποίο υπηρετεί έκτοτε διευθύνοντας την έδρα «Κοινωνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση: Νομική ανάλυση των μορφών αλληλεγγύης».
        
Ακόμη, έχει εκπονήσει πλούσιο ερευνητικό έργο στη Γαλλία και στο εξωτερικό, και έχει ιδρύσει δύο σημαντικά ερευνητικά ιδρύματα με έδρα τη Νάντη. Το πρώτο είναι το Maison des Sciences de l’Homme Ange Guépin και το δεύτερο το Ιnstitut d’études avancées.
        
Εξάλλου, κατά τα έτη 2008-2013 διηύθυνε το Ιnstitut d’études avancées,  ενώ έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος πολλών συμβουλευτικών οργάνων και επιστημονικών εταιρειών.
        
Τέλος, από το 2015 είναι αντεπιστέλλον μέλος της British Academy, ενώ έχει συγγράψει 157 άρθρα στη Γαλλική και σε άλλες γλώσσες, έχει δημοσιεύσει 24 μονογραφίες, αρκετές από τις οποίες έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχει επίσης   25 διδακτορικές διατριβές...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: