1.1.17

Καλή χρονιά με νέους φόρους...

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΚΑΡΤΕΣ
... και τον λογαριασμό του 2017...
Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία με κέρδη και κυρίως ζημιές για τους φορολογουμένους φέρνει το 2017. Η νέα...
χρονιά είναι ήδη εδώ και μαζί της δεκάδες αλλαγές σε φόρους και εισφορές που φέρνουν τα πάνω-κάτω σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος τα νέα μοιάζουν να επαναλαμβάνονται... Από τις νέες αλλαγές στη φορολογία θα πληρώσουν οι συνηθισμένοι...

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογουμένους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους φορο­λογουμένους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς θα πληρώσουν το 2017 επιπλέον φόρο για τα εισοδήματά τους 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει έναν στόχο για το 2017 ο οποίος δεν είναι ευχάριστος για τους φορολογούμενους. Στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και τις συναλλαγές κατά 2,4 δισ. ευρώ με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΕΦΤΑ ΦΟΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΕΡΜΑΤΑ

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τους φορολογούμενους που ήδη αναφέρθηκαν, καθώς θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,384 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ φόροι θα εισπραχθούν μέσω αυξήσεων στις επιβαρύνσεις επί των καθημερινών συναλλαγών.

Σε εφαρμογή μπαίνει και ο νέος νόµος για το πλαστικό χρήµα, που κρύβει παγίδες, καθώς οι φορολογούμενοι απειλούνται µε πρόσθετους φόρους και έξτρα χρεώσεις για τις αγορές που θα κάνουν µε κάρτες από 1.1.2017. Ακόμα και σύζυγοι που έχουν κοινό ταμείο θα αναγκαστούν να χωρίσουν λογαριασμούς και κάρτες αφού απειλούνται με πρόστιμο 22% όσοι δεν πραγματοποιούν μέσω κάρτας τις δαπάνες που ζητά το κράτος.

Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει εάν άλλες δαπάνες θα πρέπει να έχει ο σύζυγος και άλλες η σύζυγος ανάλογα με το εισόδημά τους ή εάν θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα ποσό από κοινού. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.

Πρόσθετα έσοδα ύψους 2,447 δισ. ευρώ από την άμεση και την έμμεση φορολογία


Μισθωτοί και συνταξιούχοι με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις φετινές αποδοχές τους.

Η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών και για τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους. Ετσι, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους.

Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί των μισθών και των συντάξεων το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους, στα 8.863 ευρώ για τους μισθωτούς με 1 προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς με 2 προστατευόμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα, στη νέα αυτή κλίμακα οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια εισοδήματος που βρίσκονται πάνω από τα αφορολόγητα όρια είναι αυξημένοι:

από 22% σε 29% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 25.000 ευρώ
από 32% σε 37% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ
από 32% σε 45% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 40.001 έως τα 42.000 ευρώ
από 42% σε 45% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 42.000 ευρώ.
Τα μπλοκάκια πληρώνουν πλέον το 50% του εισοδήματος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα. Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών. Η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: