1.5.16

Ποιος θα λύσει το «γόρδιο δεσμό»...


Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις και επαφές για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με το βλέμμα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου. Μετά το Πάσχα οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου...
με στόχο να βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες.

Τα δεδομένα είναι λίγο πολύ γνωστά, καθώς στο επίκεντρο παραμένει η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως προληπτικά και υπό αίρεση μέτρα δεν μπορούν να νομοθετηθούν και κρατά υψηλούς τόνους απέναντι σε ΔΝΤ και… Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της η Κομισιόν φαίνεται πως συμφωνεί ως προς τα προληπτικά μέτρα, ωστόσο, εκτιμά ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν είναι ικανή για να τορπιλίσει τη συμφωνία.

Πάντως, το Ταμείο δεν δείχνει να κάνει πίσω και για τον λόγο αυτό αναζητείται μια «χρυσή τομή» που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές και θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι πιέσεις θα αυξηθούν και το διπλωματικό παιχνίδι θα πάρει εκ νέου φωτιά.

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε τη Μ. Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννίκα Μπράιντχαρτ.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου για την Ελλάδα και την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία, η εκπρόσωπος επικαλέστηκε τον Επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που όπως είπε έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέτρα ίσα με το 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018.

Τόνισε ακόμα πως οι δύο πλευρές συζητούν δύο πράγματα, το δημόσιο χρέος και τα εφεδρικά μέτρα, με στόχο να «τελειώσουμε το συντομότερο», όπως είπε.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιντχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντάνολντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

«Δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα» κράτησε αποστάσεις από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ λέγοντας «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε: «Στο Εκοφίν του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου».

«Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σταθερά απέναντι ΔΝΤ και Σόιμπλε

Πάντως, παραμένει ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το ΔΝΤ πως προσπαθεί να τορπιλίσει τη συμφωνία με τις απαιτήσεις που προβάλλει.

Η Αθήνα βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο εκτιμάται πως επιμένει εμμονικά στη διατήρηση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για δικές του πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ, την ίδια στιγμή δεν θέλει να ακούει κουβέντα για κούρεμα χρέους.

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται πως κυκλοφορούν σενάρια περί σχεδίων ανατροπής του Αλέξη Τσίπρα είτε μέσω νέων εκλογών είτε μέσω οικουμενικής α λα Παπαδήμου, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Τα σενάρια θέλουν ως πρωταγωνίστρια την Κριστίν Λαγκάρντ και ενορχηστρωτή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και φαίνεται πως εξυφάνθηκαν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Άλλωστε οι νέες απαιτήσεις του Ταμείου έρχονται σε μια στιγμή που τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: