1.4.16

«Σήμερα δικάζεται η δημοσιογραφία»...


Στο εδώλιο κάθονται ξανά ο διευθυντής της Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, οι οποίοι κατηγορούνται από...
την κυβέρνηση Ερντογάν για «κατασκοπεία και απόπειρα πραξικοπήματος».

Οι δύο δημοσιογράφοι έχουν γίνει σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου, η οποία δοκιμάζεται σφόδρα στη γειτονική χώρα, καθώς η αποκάλυψη που έκαναν για το εμπόριο της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος έστρεψε την κυβέρνηση Ερντογάν εναντίον του.

Πέρασαν τρεις μήνες στη φυλακή, πριν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο που διέταξε την αποφυλάκισή τους, κάτι που ενόχλησε ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σφοδροί επικριτές του ισλαμο-συντηρητικού καθεστώτος του απειλούνται με ισόβια κάθειρξη διότι αποκάλυψαν ότι η χώρα τους προμήθευε με όπλα τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρία.

«Θα κερδίσουμε, πάντα έχουμε κερδίσει στην Ιστορία. Θεωρούμε ότι οι νόμοι θα μας δικαιώσουν και θα απαλλαγούμε», δήλωσε ο Ντουντάρ φθάνοντας στο δικαστήριο για τη δεύτερη ημέρα της δίκης που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, όταν αποφασίσθηκε ότι η ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

«Σήμερα δικάζεται η δημοσιογραφία, αυτή η δίκη δεν έχει λόγο ύπαρξης διότι η δημοσιογραφία δεν αποτελεί έγκλημα», δήλωσε ο Γκιούλ μπροστά σε μία ομάδα υποστηρικτών περικυκλωμένων από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Η παρουσία κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου δυτικών παρατηρητών, ανάμεσά τους και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, που φρόντισε να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν τον Μάιο 2014 ρεπορτάζ που αποκάλυπτε την αποστολή όπλων με φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών MIT στους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο 2014.

Το δημοσίευμα προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που επιμένει να αρνείται ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τις εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, που κατέθεσε προσωπικά μήνυση κατά των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι φυλακίστηκαν τον Νοέμβριο και ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: