1.12.15

Πολιτικοί του 2003-2006 και επιχειρηματίες ...

Πολιτικοί του 2003-2006 και επιχειρηματίες στη λίστα της Ελβετίας
...στη λίστα της Ελβετίας...
Σε πολιτικά πρόσωπα που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 κινούνταν στους χώρους του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και της Ν.Δ. αλλά και σε πλήθος πρωταγωνιστών της επιχειρηματικής ζωής αυτής της περιόδου, με διασυνδέσεις στο πολιτικό σύστημα, προσανατολίζεται, σύμφωνα με...
έγκυρες πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η έρευνα στις νέες λίστες που παρέδωσαν οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές της Γερμανίας στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας.



Πηγές τονίζουν ότι η λίστα κρύβει νέες εκπλήξεις, αν και οι καταθέτες δεν είναι 10.588, όπως αρχικά φάνηκε. Το νούμερο αυτό αφορά αριθμούς λογαριασμών, με τις αρχικές ενδείξεις να μιλούν για λιγότερα φυσικά πρόσωπα, τα οποία όμως έχουν παραπάνω από έναν λογαριασμό. Επίσης, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία μαζί με το ΚΕΦΟΜΕΠ επιφορτίζεται με τους ελέγχους, μιλούν για μεγάλη πιθανότητα να έχουν παράλληλη συμμετοχή στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ πρόσωπα που παρουσιάζονται στη λίστα της Ρηνανίας. Ενημερωμένοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η εμπλοκή προσώπων του χώρου της πολιτικής έχει να κάνει με το γεγονός πως οι καταθέσεις στους επίμαχους λογαριασμούς πραγματοποιήθηκαν εντός του 2006 και του 2007 και αφορούν την πρώτη χρονιά 2,9 δισ. και τη δεύτερη 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα. Πληροφορίες κάνουν, επίσης, λόγο για νέο γύρο ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τη ροή χρήματος από τη χώρα μας προς το εξωτερικό γύρω από σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών της κυβέρνησης Σημίτη, προμήθειες και άλλα κρατικά deals, ιδιαίτερα της τετραετίας 2003-2006. Μάλιστα δεν αποκλείεται πρόσωπα που έχουν ήδη τεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών αλλά και νέοι πρωταγωνιστές της τότε περιόδου να βρίσκονται εντός των λιστών. 

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας που αποδίδει η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης Τρύφωνας Αλεξιάδης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αντίστοιχα και ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, είναι το γεγονός πως ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας. Ετσι, μεικτά κλιμάκια εφοριακών και εκπροσώπων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα πραγματοποιούν ελέγχους, ακόμα κι αν οδηγήσουν τις Αρχές στο να εισβάλλουν σε σπίτια και γραφεία ή σε τράπεζες. Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρεται σε ελέγχους που πλέον δεν μπορεί κανείς να τις εμποδίσει, καθώς είναι από τις σπάνιες φορές που «κράτος δίνει τόσο σημαντικά στοιχεία σε άλλο κράτος». Η ίδια πηγή τονίζει πως, εκτός των φυσικών προσώπων που θα ερευνηθούν, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξουν και θέματα ευθύνης των τραπεζών για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες μεταφοράς χρημάτων από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε άλλα της αλλοδαπής. Ωστόσο, οι πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση δεν θα σταματήσουν εδώ. Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης κατά στελεχών του υπουργείου του που δεν προχώρησαν στην απόκτηση της λίστας του κρατιδίου της Βόρειας Βεστφαλίας-Ρηνανίας. Κύκλοι του υπουργείου επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η σχετική λίστα είχε προσφερθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές εδώ και τρία χρόνια, όμως ουδέν έγινε ώστε να αποκτηθεί. Παράλληλα, οι έρευνες του υπουργείου Οικονομικών θα επεκταθούν και σε άλλα πεδία, όπως μια σειρά περίεργων διοικητικών εσωτερικών αναβαθμίσεων στην ιεραρχία του αλλά και σε εκείνη των εφοριών. Σε πρόσωπα δηλαδή που ερευνούσαν τις άλλες λίστες αλλά δεν παρήγαγαν το έργο που έπρεπε. Στον αντίποδα των παραπάνω διώξεων και ερευνητικών διαδικασιών, με εντολή των κυρίων Αλεξιάδη και Παπαγγελόπουλου, οι εφοριακοί που θα ασχοληθούν με τη νέα λίστα θα έχουν από πίσω τους ομάδα νομικής υποστήριξης για να μην είναι ευάλωτοι σε όσους θελήσουν να τους πιέσουν ασκώντας προσωπικές αγωγές. Επίσης, θα ακολουθηθεί μια πρότυπη και τυποποιημένη διαδικασία ελέγχου της νέας λίστας, με συγκεκριμένα και σφιχτά χρονοδιαγράμματα, λογοδοσίες περαιώσεων των ερευνών ενώ έχει ζητηθεί και θα υπάρξει συνδρομή και του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Να τονίσουμε πως τα ευρήματα αφορούν υλικό από δύο ελβετικές τράπεζες, εκ των οποίων η μία είναι η Credit Suisse ενώ η δεύτερη παραμένει άγνωστη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: