31.7.15

Τσίπρας: Nα σταματήσει να χρησιμοποιείται το μεταναστευτικό ...

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
...για πολιτική σκοπιμότητα...
Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των αυξανόμενων προσφυγικών ροών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".

«Το μεταναστευτικό είναι...
ένα από τα σημαντικότερα για την Ελλάδα και την ΕΕ και ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα σε παγκόσμια κλίμακα που καλούμαστε να απαντήσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη «να σταματήσει να χρησιμοποιείται για πολιτική σκοπιμότητα που τροφοδοτεί μισαλλοδοξία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ματιάς στα πράγματα». «Κι ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο διευρύνονται, αλλά γεμίζουν με εκπροσώπους κομμάτων μισαλλόδοξων ιδεών τα έδρανα της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τις προσφυγικές ροές που δημιουργεί προβλήματα καταρχήν στους πρόσφυγες που θαλασσοδέρνονται για να ξεφύγουν από την καταστροφή και την ανέχεια» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως «ένα ακραίο σύνορο της Δύσης, ένα σημείο σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή. Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο ψυχών»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα, τονίζοντας ότι «στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση. Ορισμένες χώρες είχαν άποψη για αλα καρτ αλληλεγγύη. Αυτό που τους είπα είναι ότι η Ελλάδα έχει μία πολύ μεγάλη κρίση μέσα στην κρίση».

«Τέθηκε ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για δίκαιη διερεύνηση των αιτημάτων για υποδοχή και άσυλο. Το ρεύμα αυτό προσφυγικών ροών μας υπερβαίνει. Για την Ελλάδα το σοκ είναι μία καθημερινή πραγματικότητα. Το πρώτο εξάμηνο οι νεοεισερχόμενοι έφτασαν τους 96.550. Πάνω από το 80% είναι πρόσφυγες αφού προέρχονται από τη Συρία και οι ροές αυτές οφείλονται στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ» πρόσθεσε.

«Η αυξητική τάση καταγραφόταν ήδη από το 2014. Παρόλα αυτά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προετοιμαστεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, παρά μόνο εάν αντιμετωπιστεί συλλογικά από την ΕΕ. Η κυβέρνηση προέταξε την ενεργοποίηση των υπαρχόντων μηχανισμών στο πλαίσιο της ΕΕ. Δώσαμε μάχες με τον Ρέντσι και στις δύο Συνόδους Κορυφής, που ο Γιούνκερ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «αυτά που δίνουμε είναι ψίχουλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: