20.5.15

Στο σκαμνί για κακούργημα ο Νίκος Πατέρας...

σύμφωνα με την Kontra news...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας κατά του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα και...
εκκλησιαστικών παραγόντων για το σκάνδαλο με τα οικόπεδα φιλέτα στην Βουλιαγμένη σύμφωνα με την Kontra news.

Σύμφωνα με το πόρισμα η αγοραπωλησία των οικοπέδων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες και το τίμημα που κατέβαλε ο πρώην εφοπλιστής είναι πολύ χαμηλότερο από την πραγματική τους αξία.

Το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που διευρεύνησε τη συναλλαγή μετά από εντολή του εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση διαπίστωσε σωρεία παρανιμιών και παρατυπιών.

Το χρονικό του σκανδάλου

Τα συγκεκριμένα οικόπεδα δόθηκαν με αντιπαροχή στις εταιρείες «Α. Κουρτέσης και Σία Ο.Ε.», «Αθ. Σακελλαρίου και Σία Ε.Ε.», ώστε αυτές να προχωρήσουν στην ανέγερση γραφείων.

Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν φάκελο άδειας οικοδομής στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Βουλιαγμένης. Το 1999 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ορίζεται πως αρμόδια για την έκδοση της αιτούμενης άδειας, είναι η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία και διαβίβασε το σχετικό φάκελο προς το πολεοδομικό γραφείο Μπακόπουλου που τελικώς εκδίδει τις άδειες.

Ωστόσο, η έναρξη των εργασιών ανεγέρσεως αναβάλλεται για άλλη μια φορά, λόγω επικείμενης τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Βουλιαγμένης. Μάλιστα, εν όψει αυτής, αναθεωρούνται οι άδειες το 2003 και ξεκινούν οι εργασίες.

Όμως ο δήμος μπλοκάρει εκ νέου το έργο καθώς προσφεύγει στο ΣτΕ το οποίο κύρωσε την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Στις 4-1-2008 εμφανίζεται ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας, ο οποίος προτείνει να του δοθεί η αντιπαροχή του οικοπέδου των 2,3 στρεμμάτω, να κρατήσει η Εκκλησία το άλλο, και να καλυφθεί η οικονομική διαφορά με την καταβολή μετρητών ή με τη μεταβίβαση στην Εκκλησία διαμερίσματος ιδιοκτησίας του εφοπλιστή επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αξίας 2 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, πρότεινε να παραιτηθεί η Εκκλησία από την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του δήμου 16-2-2001 και να καλύψει αυτός τα έξοδα που θα απαιτηθούν για τις προτάσεις του. Τελικά, η επιτροπή αποφασίζει την εκποίηση προς τον Νικόλα Πατέρα όχι μόνο του οικοπέδου έκτασης 2,3 στρεμμάτων αλλά και του δεύτερου, έκτασης 1,25 στρεμμάτων, αντί του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραιτείται και από την αγωγή κατά του δήμου Βουλιαγμένης.

Όμως σε νέα συνεδρίαση της, η ΕΚΥΟ στις 11-3-2009 τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση, καθώς όπως αναφέρεται: «Διά του από 9-3-2009 εγγράφου του εν λόγω εφοπλιστή, λόγω της απροόπτου επελθούσης εις τον ελληνικόν και παγκόσμιον οικονομικόν χώρον μεταβολής συνθηκών, προτείνει προς τον ανωτέρω το εκκλ. Οικόπεδον εμβ. 2.331,27 τ.μ., αντί του ποσού των 6 εκατομμυρίων ευρώ τοις μετρητοίς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: